A kérdésen valójában túllépett az idő: a rubelfidesz-vezérelte média az utóbbi napokban teljes gőzre kapcsolt: „a nemzet érdeke az akkugyárak építése”, „aki ellenzi, az külföldi érdekek szerint cselekszik”, sőt egyenesen a globális összeesküvés ügynöke. Ilyent csak akkor csinálnak, ha tényleg elhatározták. – írja partnerünk, a KARD Magazin.

A rubel (illetve a konkrét esetben inkább jüan-) fidesz persze ilyen lépések előtt rendesen megméri a közvéleményt. Ami igazán érdekli őket, az mindig a saját tábor: annak nem szabad szembe menni, az a NER záloga. Eddig ez elég jól is működött. Ami a tábornak se jött be (Schmitt Pál, internetadó, választási regisztráció, vasárnapi boltzár), azt nagyon gyorsan elengedték, mindig abba álltak bele, amit a narancstábor stabilan kedvelt. Pláne akkor, ha így a többség és kisebbség közé árkot is lehetett ásni, mert borítékolható volt az ellenzék nagyobb részének identitás-alapú beleállása (a legjobb példa a migrációs ügy, de ezt tényleg lehetne sorolni).

Most viszont felmerül a kérdés: meg van ez mérve rendesen? Nincs itt valami elkalkulálva? Vagy meg van mérve, csak mozgástér nincs?

Mikepércs (a debreceni akkugyár valójában a város és e kisebb település közé épülne) klasszikus fideszes bázistelepülés. Hajdú-Bihar 4. evk, idején nem tudni, mikor rúgott itt labdába más jelölt, tavaly a falu 62%-ban szavazott a narancsra. A falu számomra még egy dologról emlékezetes: bő tíz éve a település honlapjáról lehetett letölteni a legkiterjedtebb irredenta dal- és szöveggyűjteményt, tényleg nagyon alapos kollekció volt. Politikai értelemben tehát innen nem állhat nagyon távol a jobbos populizmus, a NER malterja. Most azonban úgy tűnik, ebbe, illetve a gyár ellenzésébe ők is beleállnak. Kimondják persze, hogy ők nem ellenzékiek csak szimpla tiltakozók, ami tökéletesen érthető licit a részükről. De Pestről úgy látszik, ők sem szeretnék ezt a gyárat.

Erre megkapják az összes általuk fogyasztott médiából, hogy akinek a gyár nem tetszik, az Soros és a globális tudjukkik ügynöke.

Ahogy a narancsmédia migrációs videóklipjeiben hallhattuk: ez veszélyes.

Mert persze lehet arra számítani és lehet azon dolgozni, hogy Mikepércs lázongó hajdúit visszatereljék a párt és a NER zászlaja alá. Még az sem kizárt, hogy kellő helyi kampánnyal ez megoldható, azt pedig majdnem biztosnak tartom, hogy a gyár miatt elégedetlenkedők odáig nem jutnak majd, hogy többségükben ellenzéki pártokra szavazzanak majd legközelebb. De ez mégis veszélyes, mert itt a sorosügynök elvont vádját olyanok kapják, akik egyrészt elég fegyelmezett kormánypárti szavazók, viszont szeretnék, ha tíz év múlva is lenne vizük a nyári szárazságban és termelhetnek a 40 aranykoronás földeken, az ország talán legjobb szántóterületén- vagyis az elvont vád a személyes élménnyel megy szembe. Ezek az emberek elhitték az utóbbi 8 évben, hogy nem kellenek ide a migránsok, márpedig a gyárral bizony előfordulhat, hogy ők is jönnek. Nem, valószínűleg ettől sem lesznek Momentum- vagy pláne DK-pártiak.

De felmerülhet esetleg bennük a gondolat, hogy ha ők Soros-ügynökké váltak az általuk fogyasztott médiában (pedig ők aztán nemcsak azt tudják magukról, hogy nem azok, de akár el is fogadták, ha másra – nem rájuk – azt mondták), akkor esetleg a többi „Soros-ügynök” sem volt az?

Na, ez a veszélyes játék. Ezért kérdezem: meg volt ez mérve rendesen? Területi alapon is? Egy kiskunhalasi fideszest esetleg nem zavar a mikepércsi gyár, de a debrecenit eséllyel igen. Meg a gödit, sőt a nyíregyházit is (csak hogy soroljam a már megépült vagy máshová tervezett hasonló színhelyeket). „Not in my backyard”, ne a hátsó kertemben épüljön, és akkor oké, ez a környezetvédelem közönyös társadalmi alapállása általában. De akinek a faluja-városa mellett épülne, anélkül, hogy egy vak hangot kérdeztek volna tőle, annak ez túl nagy ugrás.

Hajdú-Bihar 4. evk, Szabolcs-Szatmár 1. evk. bekockáztatható? Nem, egyáltalán nem biztos, hogy bukja a rubelfidesz. De fel lesz adva a labda egy új Hódmezővásárhelyhez vagy új Jászberényhez.

Vagy ennyire fogják a kormányt, mármint a magyar kormányt a kínaiak (is)?