91 éves lett Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, televíziós- és filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész. A Magyar Állami Operaház korábbi főigazgatója, a Magyar Televízió egykori elnökhelyettese, a Halhatatlanok Társulata kuratóriumának elnöke, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja.

Szinetár Miklós 1932- február 8-án született Budapesten. Szülei dr. Szinetár Ernő debreceni születésű ideggyógyász és pszichoanalitikus és Révész Malvin voltak. Apai nagyszülei, Szinetár Sámuel fakereskedő és Goldstein Szeréna a holokauszt áldozatai lettek. Zsidó származása rányomta a bélyeget a gyermekkorára, csillagos házakban vészelte át a háború borzalmait, így a zsidók elhurcolását, köztük saját nagyszüleivel.

Színházi és rendezői tehetségére hamar felfigyeltek, Gellért Endre a felvételi bizottság elnöke és Major Tamás érettségi nélkül is felvették a színművészeti főiskolára, ahol a próza mellett zenei rendezőként is tanult. Alig 22 évesen már rendezhetett, az 1954-es Csárdáskirálynővel pedig szinte berobbant a színházi életbe.

Huzella Elek irányítása alatt komponálni is tanult, valamint énektanulmányokat folytatott Sallai József vezetésével. 1949–1952 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakán tanult. 1953–1960 között a Budapesti Operettszínház rendezője, majd főrendezője, 1953–2004 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára volt. Ez utóbbit 51 évig művelte, generációk nőttek fel és lettek sikeres színházi emberek a keze alatt. 1960–1962 között a budapesti Petőfi Színház művészeti vezetője, volt majd az MTV-nél töltött el sikeres éveket. 1962–1971 között főrendező, majd művészeti vezető és igazgató volt, sőt, elnökhelyettesi pozíciót is viselt hét éven keresztül.

Élete talán legizgalmasabb időszaka volt ez. A Ki Mit Tud? című tehetségkutató például évekig hihetetlen népszerűségnek örvendett. Ott volt a zsűriben is, leginkább elnökként.

1987–1990 között a Nemzeti Színház felépítésének kormánybiztosa. 1993–1996 között a Fővárosi Operettszínház igazgatója, majd az Operaház főigazgatója.

Háromszor nősült, első feleségétől elvált. Második feleségével közös gyermekük Szinetár Gábor. Harmadik felesége Hámori Ildikó Kossuth-díjas színművész, tőle született Szinetár Dóra, aki követte szüleit a pályán, ő maga is Jászai Mari-díjas színésznő.

Forrás: Wikipédia