Péntek délután Balogh Csaba, Göd ellenzéki polgármestere az oldalán jelentette be a lemondását. Azt mondta: „Nem tudok küzdeni a NER-nek a helyi és az országos többsége ellen.” A munkájára büszke, mert szerinte a körülmények ellenére minden tőle telhetőt megtett, de úgy látja, „mostanra a Fidesz és a velük kollaboráló helyiek” teljesen kiüresítették a hatáskörét.

Ahogyan arról a 444.hu beszámol, hogy a képviselőtestület megosztottsága miatt már nem lehetett vezetni a várost. A 2019-es önkormányzati választások után az ellenzék még 8 helyet szerzett a 12 fős testületben, amivel kényelmes többségük volt. Ám miután a kormány a rendelkezéseivel elvonta az akkumulátorgyárat Göd hatásköréből, az ellenzék szétrobbant, egyre többen pártoltak el a polgármestertől. Előfordult, hogy megpróbálták felfüggeszteni őt, a polgármester szerint ezzel elárulták az ellenzéki összefogást. Elmondta, hogy ez nagyobb visszalépést jelentett, mint a különleges gazdasági övezet kijelölése.

Ezek az ex-DK képviselők bebizonyították azt, hogy bár országosan a legorbánellenesebbnek tartják magukat, valójában itt helyben bármilyen alkuba belementek a Fidesszel. Ez is azt mutatja, hogy addig, amíg ott vannak ebben a rendszerben, addig az ellenzéknek esélye sem lesz rendszert váltani, és ugyanúgy kétharmaddal fog bukni a Fidesz ellen” – mondta a lemondó beszédében Balogh.

Balogh civilként folytatná tovább, mert elmondása szerint „civilként végre nem kell engedélyt kérnem a NER fideszes és DK-s tagjaitól ahhoz, hogy pert tudjak indítani azok ellen, akik megérdemlik, és meg tudjam védeni magam a hazugságaik ellen. Civilként nem nekem kell majd magyaráznom azt, hogy mi folyik a Samsungban. Civilként végre kimondhatom azt, hogy Magyarországon és Gödön nem működik a demokrácia és az önkormányzatiság”.

A polgármester szerint a demokrácia csak akkor állítható helyre, ha a Fidesszel és a DK-val együtt váltják le a NER-t.

A lemondásról a polgármester videóban tájékoztatta a lakosságot, melyet itt tekinthet meg.