Hosszú pereskedés és jogi procedúra zárult le a mai napon: a Bákó Megyei Táblabíróság jogerősen is kimondta, hogy el kell távolítani az úzvölgyi temetőből a 2019-ben odaépített betonkereszteket. Ez a hír a mai napon jelent meg a Mikó Imre jogvédő szervezet hivatalos oldalán és közösségi oldalán egyaránt.

Az úzvölgyi temető a világháborúban elesett német és magyar katonák számára állít emléket. 2019 márciusában azonban Dormánfalva önkormányzata saját közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt, egy hónappal később román parcellát is létesített ott, majd 2019 júliusában a betonkereszteket is beépítették a temetőbe a tiltakozó magyarok élőlánca ellenére is. Azóta számos román nacionalista megemlékezésre is sor került a temetőben.

A tevékenység ideológiai alapján az képezte, hogy a dormánfalvi önkormányzat szerint 149 román katona is ebben a temetőben nyugszik. Ugyanakkor nem sokkal később nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem igaz, az érintett katonákat máshol helyezték örök nyugalomra. Ez megadta az alapját a jogi eljárásnak.

Már az elsőfokú eljárás is a magyarság számára kedvezően alakult, másodfokon pedig jogerőssé vált a döntés, mely alapján 2019-es betonkereszteket kötelesek eltávolítani onnan. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot képviselő Kis Judit ügyvéd képviselte.

A  jogvédő szolgálat vezetője, Benkő Erika mérföldkőnek tartja a mai bírósági döntést, amelynek jelzésértéke van. „Nevezetesen az, hogy soha nem szabad belenyugodni az igazságtalanságba, hanem az összes rendelkezésünkre álló törvényes eszközzel fel kell lépnünk a közösséget ért jogfosztás ellen. Az úzvölgyi keresztek ügye az erdélyi magyarság egészét erinti, ezért ez a pozitív döntés az egész közösség érdeme és öröme” – mondta a poltikus.