Idei évben is megszervezi a helyi LMP- a Mosolymanó Egyesülettel együttműködve – a menstrációs szegénység elleni gyűjtést.

Miről is van szó?

A menstruációs szegénység problémája azt takarja, amikor valakinek nincs pénze menstruációs higiéniai termékeket vásárolni. Kisebb falvakban nem ritka jelenség, hogy emiatt a fiatal lányok minden hónapban több napra kimaradnak az iskolából, és így lemaradnak a tanulásban, idősebb korban pedig a munkába járást nehezíti meg.

A problémára számos országban igyekeznek megoldást találni: Skóciában iskolai kötelezettség a tanuló lányok számára tisztasági betét biztosítása (természetesen állami segítséggel), míg számos országban ezek a termékek ÁFA-mentesek. Ilyen ország például az Egyesült Királyság, Írország és Kanada mellett Uganda, Tanzánia és Nigéria is. Itthon azonban semmilyen ilyen jellegű kedvezmény nincs, sőt, ezeknek a termékeknek az ÁFA-ja európaszinten a legnagyobb.

Magyarországon 10 nőből hármat érint a menstruációs szegénység. Az intim női higiéniai termékek minden hónapban történő megvásárlása a nagyon szegény vidéki falvakban élők mellett a hajléktalanoknak, a nagycsaládosoknak és az egyedülálló szülőknek is gondot jelenthet. A problémát csak fokozza, hogy a tavalyi évhez képest a legtöbb higiéniai termék ára legalább 30%-kal emelkedett, és mivel nem csak ezeknek a termékeknek, hanem az alapvető élelmiszereknek az árai is drasztikus mértékben nőttek, egyre több olyan család van, akinek ez a termék már nem fér bele a fogyasztói kosarába.

A gyűjtés menete:

A két szervezet szeretettel fogad minden adományt, illetőleg felajánlást, amely segítséget jelent az ügy előmozdításában. Elsősorban női higiéniai termékekkel (tisztasági betét, egészségügyi betét, tampon) lehet segíteni, de másfajta higiéniai termékek (pl. tusfürdő, fogkrém, szappan) is segítséget jelentenek. A gyűjtés során kizárólag bontatlan, nem lejárt szavatosságú termékek befogadására és kiosztására van lehetőség.

Az adományok leadásának helye és ideje:

  • Mosolymanó Jótékonysági Egyesület (Várkonyi N. u. 7.): Hétfőtől péntekig 8-17.00 óra.
  • Dr. Keresztes László Lóránt irodája (Ferencesek utcája 27.): Hétfőtől csütörtökig 9-15 óra, pénteken 9-14 óra.
  • LMP önkormányzati irodája (Perczel utca 2.): előzetes egyeztetés alapján (Szabó András, +36-30-5753214; andras.dr.szabo@gmail.com)
  • Bármelyik LMP-s kitelepülés, illetve aláírásgyűjtés helyszínén (hétvégén a vásárban is).

Az adományok kiosztására március 8 és 17. között kerül sor.

Segítsünk együtt a rászoruló embertársainkon!