Ma ünnepli 61. születésnapját Maksa Zoltán, humorista, író, zenész. A népszerű művész 1962 február 16-án látta meg a napvilágot, Budaörsön.

A humor iránti fogékonysága és tehetsége nagyon fiatalon kitűnt. 9 éves korában cikket írt az iskolaújságba, majd ötödik osztályos korától humoros jeleneteket, paródiákat készített, melyekből hetediktől párat elő is adtak az osztálytársaival. Édesanyja muzikalitását örökölve komoly érdeklődést tanúsított a szintetizátorok és a dobolás felé. 1977-ben beiratkozott a pesterzsébeti zeneiskola ütős tagozatára, de ezt a középiskolával való összeegyeztethetetlenség miatt másfél év után félbeszakította és magánúton tanult tovább.

Zenei karrierje során a Futótűz nevű dobosaként a „Ki Mit Tud”-ban is szerepelt, míg szintetizátorosként a 2000-es évek elején két lemezt is kiadott (CO2, illetve Vulkán címmel).

Humorista pályáját 1982-ben a Magyar Rádiónál kezdte a Humorfesztiválon, de még csak szerzőként. Nagy Bandó András nyomására és segítségével kezdett el nyilvánosan is fellépni, főleg az akkori diákság körében volt népszerű, „Vidióta lettem” című önálló estjét 11 éven át tartotta műsoron. Az igazi népszerűséget előadóként az 1990-es Humorfesztivál egyik fődíja és a „Maksa Híradó” 1991-es televíziós elindulása jelentette, amit 13 éven át írt, szerkesztett. 2002-től 2 és fél évig ment Maksaméta című műsora a Mikroszkóp Színpadon.

Íróként két kötete jelent meg, a Majd értesítjük! Kalandmentes regény / Egy híradós első 45 éve c. kötete 2008-ban; Szamárfül Öninterjú komoly és komolytalan válaszok 25 év leggyakrabban feltett újságírói kérdéseire c. kötet 2009-ben került forgalomba.

Munkásságát 2006-ban Karinthy-gyűrűvel ismerték el. Szerkesztőségünk nevében további sikeres éveket kívánunk neki!

Borítókép forrása: Maksa Zoltán hivatalos oldala (www.maksa.hu)