Keddi cikkünkben írtunk arról, hogy óriási hiánycikk ma már a Pilóta keksz, és horror áron árulják sok helyen. Ugyanakkor nem a vásárlás az egyetlen megoldás. Természetesen az original Pilóta keksz receptjét nem fogjuk tudni elhozni – ez nem lenne igazán egyszerű – ugyanakkor az édesség fő összetevőit, hagyományos keksz, csokoládés keksz, csokoládékrém, viszonylag egyszerűen el lehet készíteni otthon is. Nézzük meg, hogy miként! A mennyiségek természetesen az arányokat megtartva szabadon növelhetők vagy csökkenthetők.

Kekszek:

  • 0.5 kg finomliszt
  • 30 dkg vaj
  • 18 dkg cukor
  • 4 tojássárgája
  • Kakaópor
  • Vaníliás cukor

Az elkészítése nem olyan bonyolult. A lisztet, a vajat és a tojást és a cukrot kettéválasztjuk, az egyikhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot (ha szeretjük a vaníliát, mehet mindkettőhöz), a másikhoz a kakaóport. A kakaó mennyisége attól is függ, hogy milyen kekszet akarunk. Ha inkább a hagyományos ízeket szeretnénk és csak „megszínezni” kakaósra a tésztát, akkor 1-2 kanál hagyományos kakaópor, ha viszont egy karakteresebb ízt akarunk neki, akkor 2-3 nagyobb kanállal tegyünk bele, és ezesetben mindenképpen a holland kakaóport preferáljuk. Ilyenkor a liszt mennyiségét néhány dekával csökkenthetjük.

Az összetevőkből 2 tésztát gyúrunk, majd a két tésztát 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk közben folyamatosan lisztezzük, majd korongokat szaggatunk belőle (nagy jelentősége nincs, hogy ezek mekkora korongok, csak legyenek ugyanakkorák). Ha akarjuk és van kis kreativitás bennünk, akkor csinálhatunk akár más formákat is a kör helyett, vagy pecsétnyomókkal, tűvel illetve késsel szép díszítést is lehet neki adni (ez nagyon jó program gyerekekkel is). Ezután mehet a 180 fokos, sütőpapírral bélelt sütőbe 10-12 percre, majd hűtőbe.

Ne ijedjünk meg, ha azt látjuk, hogy a kekszek a sütés után puhák maradnak! A hűtőben és a pihentetés során keményedni fog és az ízek is jobban összeérnek (ez igaz egyébként a krémre is)! Ha viszont már keménynek érezzük sütés után, akkor fogyasztásra ehetetlenül keménnyé válhatnak.

Krém:

  • Fél liter tej
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 5 evőkanál liszt
  • 3 tojás
  • 30 dkg cukor
  • Ízlés szerint egy csomag vaníliás cukor
  • Ízlés szerint egy kis kanál rum vagy némi rumaroma
  • 20 dkg vaj

Ez egy teljesen hagyományos csokoládékrém, így nincs benne semmi művészet. Hasonlóan a korábban írt házi csokoládépuding recepthez, a vajon kívül a többi összetevőt összekeverjük, majd lassú tűzön főzni kezdjük. Miután egy sűrű krémet kaptunk, hozzátesszük a vajat, majd az egészet habosra keverjük és mehet a hűtőbe egy fél órára. (Vannak, akik Nutella alapú krémet csinálnak, azzal is biztos finom, és sok összetevő helyettesíthető vele, de én annyira nem szeretem a mogyorós ízt.)

Miután ez megvolt, az egyik kekszre rátesszük a habot, majd „ráragasztjuk” a másik kekszet. Miután ez megvan, a kekszeket még érdemes legalább egy órára visszatenni a hűtőbe. Jó étvágyat!

A cikkhez tartozó képek illusztrációk.

Van recepted, amit szívesen megosztanál az oldalunkon? Írd meg az info@bahir.hu oldalra!