A február 6-i pusztító erejű földrengést követően intenzív kutatás indult a romok alatt túlélők kutatása érdekében. Ugyanakkor a realitás talaján nézve nagyjából az első 5 nap lehet jó eséllyel életben maradt embereket találni, ennél többet már nagyon nehezen bír ki az ember élelem és víz nélkül. A speciális mentőalakulatok azonban ezt követően sem adták fel, és ennek meg is lett az eredménye. Az elmúlt hét közepén egy olyan életben maradt férfira bukkantak, aki 7 napot bírt ki a romok alatt, hétvégén pedig egy 12 napja a romok alatt található családot emeltek ki, valószínűleg az utolsó órákban.

Ahogyan arról a Reuters beszámol, egy három fős szír családot – anyát, apát és gyereküket – sikerült kiszabadítani a törmelékek közül. Sajnos a gyermek ezt követően kiszáradásban elhunyt.

A mentési munkálatok ugyanakkor vasárnap lezárultak, most már a romok eltakarítása következik. Eközben a halálos áldozatok száma Törökországban és Szíriában immáron meghaladja a 45.000 főt, és több mint 26.000.000 embernek van szüksége humanitárius segítségre.