A tegnapi nap során ment le az M2-Petőfin a Kulisszák mögött – az A38 hajón című műsor. Ebben a műsorban számos jelenetet megmutattak a Beton.Hofi 2022. decemberi A38-as hajós koncertjéről.

Ugyanakkor a Telex egy érdekes dolgot vett észre. Az előadó Bagira című slágerében van két olyan sor, hogy

„Be-be-belehalok, milyen szabad ország ez
Anyámnak írok sms-t és az Orbán les”

Ezek a sorok nyilvánvalóan a kormány Pegasus-botrányára utalnak, ahol kiderült, hogy olyan személyek is mefgogyelésre kerültek a kormány által, akik esetében ennek indokoltsága finoman szólva is megkérdőjelezhető.

A közmédia felvételén pedig van egy elég furcsa pillanat: ahogy Beton.Hofi kimondja, hogy „anyámnak írok sms-t és az…”, és egész egyszerűen elnémul az egész felvétel addig, amíg nem jön a következő sor.

Noha magát a sort a közönség énekli, a teljes elnémulásból egyértelmű, hogy itt nem a közönség hallgatott el, hanem egyszerűen elnémították a jelenetet. Ezt támasztja alá egy mási felvétel a YT-on, ahol ugyanezen a koncerten (8.00-nál) hallható az ominózus sor.

Az eset után a Telex próbált Demeter Szilárdtól információt szerezni, ám ő csak annyit mondott, hogy az ügyben az A38-as hajó, illetve a MTVA az illetékes.

Nem ez az első eset, hogy a közmédia zenei előadó koncertjét cenzúrázza. A Raktárkoncertek idején a Hétköznapi Csalódások zenekar is szerepeltek a kormány programjában melynek célja a fesztiválok miatt elmaradt koncertbevételek pótlása volt a zenekarok részére. Az együttes megtartotta a saját koncertjét, ám a kormány csak annak egy cenzúrázott változatát tette közzé, amelyből kivágtak néhány a kormányra és a miniszterelnök személyére nézve kritikus és kemény hangvételű dalt, több átvezető részt, és kétségbeesetten törekedtek arra, hogy a zenekar énekesét, Megyeri Ferencet vagy nagyon közelről vagy nagyon távolról mutassák, hogy a “Soros” feliratú pólója ne látszódjon. Később a zenekar az Est Caféban elkészítette és közzétette a cenzúrázatlan változatot is. A kormány-féle felvételnek 7.100, a vágatlan felvételnek 268.000 megtekintője van a youtubeon.

Borítókép forrása: index.hu