Ma ünnepli 81. születésnapját Zorán Sztevanovity. 1942. március 4-én Belgrádban született, és ma a születésnappal a névnapját is ünnepelheti. Ez nem véltetlen, mert pont miatta került március 4-re a Zorán névnap.

„Jó pár évvel ezelőtt felhívott egy úr a Nyelvtudományi Intézettől azzal, hogy a Zorán nevet „anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak” találták, és hogy valóban március 4-én születtem-e, merthogy akkor erre a napra kerülne ez a névnap. Így aztán a következő évtől már láttam a nevemet a naptárban.” – nyilatkozta korábban az énekes.

Zorán, több mint 60 éve van pályán és énekesként, zenészként most sem pihen, idei koncertturnéja 25 állomásos, amelynek során 2023. március 11-én Pécsre is ellátogat.

Zorán Belgrádban, szerb családban született, és diplomata édesapját 1948 őszén vezényelték Budapestre, ekkor kerültek öccsével, Dusánnal Magyarországra.

Édesapja kapcsolatban állt Lazar Brankov követségi ügyvivővel, aki a Rajk-per harmadrendű vádlottjaként lett elítélve. Zorán apját is tíz év börtönre elítélték, és csak az 1955-ös perújrafelvétel után szabadulhatott.

Zorán gimnazistaként sokat látogatta az Andrássy úti ifjúsági klubot, a hagyományos tánczenét játszó együttesek hagyományos működési helyét. Első igazi gitárját 1959 szilveszterén apjától kapta. Ezek után Zorán első zenekara nem váratott sokáig magára, mert a Zenith 1960-ban a Nyugatinál lévő Hangulat bárban alakult meg.

Fotó: wikimedia.org