Átlátva és átérezve a civil szervezetek nehéz helyzetét, amelybe a rezsiköltségek brutális emelkedése és a hatalmas infláció miatt kerültek, a Mindenki Pécsért Egyesület rezsitámogatási alapot hozott létre 5 millió forint alapösszeggel.

Az elhibázott kormányzati intézkedések sok esetben ellehetetlenítik a civil szervezetek működését, különösen azokét, amelyek valamilyen ingatlant bérelnek vagy tartanak fenn.

Sok egyesület és alapítvány olyan tevékenységet is folytat, ami az állam dolga volna, vagy az önkormányzatokat segíti. Ha kapnak is érte normatívát, az most már sajnos biztosan nem fedezi a költségeiket, ráadásul sokan egyáltalán nem is kapnak.

Több civil szervezettel együtt kértük az Önkormányzatot, hogy a Civil koncepcióban megfogalmazottak szerint hívjon össze egy találkozót, ahol az elmúlt évi tevékenységükről kértünk értékelést, beszámolót. A meghívottak egyöntetűen a legnagyobb jelenlegi problémájuknak a rezsi számlák kifizethetőségét látták. Az ott elhangzottak hatására az Önkormányzat is próbált és próbál átcsoportosítani pénzösszeget, ami enyhítheti a napi gondokat, de megoldani valószínűleg nem tudja. Mindenképpen eredménynek értékeljük, és köszönjük, hogy az Önkormányzat is keresi a megoldást.

A Mindenki Pécsért Egyesület úgy látja, hogy a civil szervezetek támogatása a talpon maradásuk érdekében sürgős feladat. Ezért kérjük azokat, akik tudnak, csatlakozzanak adományozóként – magánszemélyek, vállalkozók és egyéb szervezetek – a Mindenki Pécsért Egyesület 71800264-16209291 számú bankszámlájára utalt bármekkora összeggel. (A megjegyzésrovatba a támogatás a rezsitámogatási alapba szöveget kérjük beírni.) Természetesen az adományok az 5 millió Ft-os keretet növelve nagyobb lehetőséget biztosítanak a támogatásra.

A támogatási igényt, maximum 500.000 (ötszázezer) forint értékben, a mindenkipecsertegyesulet@gmail.com e-mail címre benyújtott levélben jelezhetik a pécsi székhellyel rendelkező rászoruló civil szervezetek. A támogatási igény elbírálásához szükséges a pályázó tevékenységének rövid bemutatása és igényének indoklása.

Pályázni 2023. március 23-án éjfélig lehet, ami után az elbírálás 2023. április 5-ig megtörténik, majd 5 munkanapon belül folyósítjuk az összeget.

A jelentkezéshez kérjük, adják meg pontos nevüket, címüket, elérhetőségüket a felelős vezető nevével együtt.

Az alapba befolyt összeg szétosztásáról, a kérelmek elbírálásáról egy civil tagokból álló döntőbizottság határoz, melynek a Mindenki Pécsért Egyesület nem tagja.