„A magyarok is segítenek – az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog. De vajon arról van tudomása, hogy a területükön folyik az ukrán katonák kiképzése? Talán erről nem is tud” – mondta Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter egy hétfői nyilvános eseményen, ahol a külügyminiszterrel beszélgettek.

parameter.sk beszámolója szerint Naď arra reagált így, hogy a közönségből valaki bekiáltotta: bezzeg a magyarok kimaradhatnak az Ukrajnának nyújtott segítségből.

A védelmi miniszter erre a bekiabálásra reagált a cikk elején idézett állításával, ami azért érdekes, mert a magyar kormány még a NATO-s fegyverszállításokat sem engedi át az ország területén, és a nyugati országok közül egyedüliként semmilyen katonai felszerelést nem küldött az ukránoknak. Orbánék kommunikációja ugyanis arra hivatkozik, hogy a katonai segítségnyújtás csak elnyújtaná a háborút.

Orbán szerint Magyarország csak humanitárius segítséget ad, azonban ha tényleg ukrán katonákat képeznek ki hazánkban, az egyfelől csak a magyar miniszterelnök engedélyével történhet, másfelől erőteljesen cáfolja Orbán korábbi szavait, aki azt mondta, hogy „Oroszország megtámadta Ukrajnát, ezért az ukrán menekülteket be kell engednünk, és jól tettük, hogy hazánk történetének legnagyobb humanitárius segélyakciójával támogatjuk őket. Ez az elemi emberiesség parancsa, és mi eleget is teszünk neki. De azt is látjuk, hogy az ukrajnai háborúban nem a jó és a gonosz seregei, hanem két szláv ország csapatai vívnak egymással időben és – egyelőre még – térben is korlátozott háborút. Ez az ő háborújuk, és nem a miénk. Magyarország elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez, hogy a külső támadással szemben harcoljon, de semmilyen szempontból, erkölcsi szempontból sem lenne helyes, ha Ukrajna érdekeit Magyarország érdekei elé helyeznénk. A baloldal Magyarországon is a háború pártján áll: fegyvert szállítana, magára vállalná a háború pénzügyi terheit, és megszakítaná a kapcsolatot Oroszországgal. Mi ezt nem tesszük.”