Ahogy azt bizonyára a legtöbben tudják, március 8. a nemzetközi nőnap, amely a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja. 1917 óta tartják meg, Magyarországon először 1948-ban került rá sor, mára már az ENSZ is a világnapok között tartja számon. De honnan ered a nőnap, mi a története?

A nemzetközi nőnap a létrehozói szándék szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

A nőnap eredetileg munkásmozgalmi eredettel rendelkezett, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. Először még 1857-ben került sor szervezett formában női tüntetésre, március 8-án New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentéséért.

A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével a nők emancipációjának kérdése is egyre inkább előtérbe került: 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van. Az 1889. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

Elsőként aztán az Egyesült Államokban tartottak nőnapot 1909-ben, de azt még február utolsó vasárnapjára rakták. Egy évvel később a II. Internacionálé VIII. kongresszusán határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később II. Miklós cár lemondott, a megszülető polgári kormány pedig szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, amely a világ legtöbb országában március 8-a.

Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg. A rendszerváltást követően aztán a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát.

Kép: Nők tüntetése kenyérért és békéért, nőnapi tüntetés Petrográdban, 1917. március 8-án

Forrás: Wikipédia