Elhunyt a 19 éves Ambarus Fanni, aki első magyar gyermekként kapott külföldről új szervet – írja a Blikk. A tragikus hírt Fanni édesanyja, Ambarusné Balogi Melinda tette közzé a Facebookon.

A fiatal lány még 2012-ben, 8 évesen kapott új szívet a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben. Ezt követően szinte zökkenőmentesen élte az életét, de két héttel ezelőtt állapota rohamosan romlani kezdett.

A Blikk megszólaltatta az édesanyát, aki elmesélte Fanni tragikus történetét: ” Fanni szívizomgyulladással született, 8 éves volt, amikor rohamosan romlani kezdett az állapota. Ugyan ránézésre fel sem tűnt, hogy baj lenne vele, ám a szívizmában nem maradt tartalék. Ez azt jelenti, hogy a keringést támogató gyógyszereket folyamatosan elégette a szíve, nem raktározta el. Egy keddi napon került fel a hazai transzplantációs listára, csütörtökön az Eurotranszplant nemzetközi szervcsereszervezet listájára, hétfőn pedig már kaptuk is a riasztást utóbbitól. Így ő volt az első gyermek az országban, aki külföldről kapott új szervet.”

Az anya elmondása alapján Fanni két héttel ezelőtt a kilökődés tüneteit produkálta, “nehezen lélegzett, puffadt, víz volt a hasában és a mellkasában.” Azonnal Budapestre szállították, ahol ugyan megkapta a legerősebb kilökődésgátló szereket, de a szíve mégis megállt. Hatszor kellett újraéleszteni, ami után altatásban tartották, de sajnos ez is kevés volt, a 19 éves lány elvesztette a küzdelmet.