A baranyai családok számára kellemes kikapcsolódást jelent akár hétvégén, akár pedig a közelgő március 15-i ünnepnapon a megújult Almamelléki Állami Erdei Vasút, ami immár hivatalosan is átadásra került.

Ma, március 11-én, szombaton indult el a menetrend szerinti közlekedés, ami ezután minden szombaton, vasárnap és ünnepnapon igénybe vehető a turisták számára.

A pálya felújítási munkálatok után 2023. március 11-től ismét várja utasait az Almamelléki Erdei Vasút.

Menetrend:

Szombaton, vasárnap és ünnepnapokon:

Almamellékről indul: 10:00, 12:00, 14:00

Sasrétről indul: 11:00, 13:00, 16:00

Menetidő: 25 perc, táv: 6 km

Jegyárak:

– 3 éves kor alatt ingyenes

– Gyermek/nyugdíjas: 500 Ft/fő/út (oda-vissza 1.000 Ft)

– Felnőtt: 1.000 Ft/fő/út (oda-vissza 2.000 Ft)

Menetjegy Almamellék állomásépületében váltható.

Fizetési módok: készpénz, bankkártya, SZÉP-kártya.

Egész napos program is tervezhető a kisvasúthoz csatlakozóan, mert az Almamelléki Állami Erdei Kisvasút kiinduló állomásán erdészeti és kisvasúti kiállítás tekinthető meg. Innen indulva a vonat a nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad el, majd fordul a sasréti erdők irányába. Sasréten az erdei iskola, az ősbükkös és végül a vadászkastély előtt elhaladva érkeznek meg a turisták a végállomásra. A vonatozás ugyan mindössze 25-30 percet vesz igénybe, de a vonat visszaindulásáig sem kell unatkozni, hiszen a piknikezés mellett frissítő sétát lehet tenni Sasréten, ahol a Biedermann Rezső báró által építtetett csodaszép, patinás vadászkastély, ami jelenleg vendégházként működik, a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola és az ősbükkösben vezető tanösvény tekinthető meg, és ad kellemes programlehetőséget kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

A több mint 120 éves, a környékbeli és a távolabbról érkező turisták között is rendkívül népszerű Almamelléki Állami Erdei Vasút, azaz a Zselici Csühögő az elmúlt időszakban újult meg. A szintén megújult almamelléki állomásépületben az 1901-ben, az eredeti erdei kisvasutat építtető Biedermann családról, és a kisvasút múltjáról, jelenéről látható kiállítás.

A turisztikai vonzerő mellett a Zselici Csühögő évek óta a Baranya Vármegyei Értéktár része, mint kiemelt turisztikai látványosság.

A Zselici Csühögő olyan erdőben tekereg, ahol az ősöreg, közel 200 éves fák az égig érnek. A vasút Szigetvár és Kaposvár közötti szakaszaként, amely érintette Almamelléket is, 1900-ban épült meg. Viszont a keskeny nyomközű vonalat, ami Almamellék és a németlukafai Cigányvölgy közötti 7,2 km-es szakaszt jelenti, báró Biedermann Rezső az Almamelléktől északra eső területeinek elérése céljából építette 1901-ben.

1977. január 1-én szüntette meg a MÁV a Kaposvár-Szigetvár vonalat, ami jelentős kihatással volt a kisvasút életére, hiszen ezzel megszűnt a nagyvasúti összeköttetés. A faanyag fuvarozása folyamatosan csökkent, a korszerű szállítási igények a tehergépjárművek felé terelődtek. A már meglévő szárnyvonalak feladat nélkül maradtak, és a lukafai kivételével elbontásra kerültek. Az ezek után is megmaradt csonka vágányokat egyszerűen kocsik tárolásra használták. Az almamelléki állomás 1977-ben kapott újra életre, mikor is Zsombolyai János itt forgatta a Kihajolni veszélyes! című filmjét.