Nem újabb fosszilis erőművekre, hanem energiafüggetlenségre van szükség – jelentette ki Tetlák Örs, az LMP – Magyarország Zöld Pártja elnökségi tagja, Érd alpolgármestere szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

„Ez nem a nagyhatalommá válás útja, hanem az öngyarmatosításé” – reagált a miniszterelnöknek az új gázerőművek építésével kapcsolatos csütörtöki bejelentésére az LMP politikusa.    

Rámutatott: mivel Magyarország gázellátása 90 százalékban importból biztosított, „ez a döntés egy olyan zsákutca, amely még kiszolgáltatottabbá teszi hazánkat a globális folyamatoknak”.    

A valódi út az energiafüggetlenség megteremtése lenne, vagyis a hazai megújuló energiaforrásokra kellene koncentrálni – hangoztatta.    

„Elvárjuk a kormánytól, hogy hazánk jövőjének a kiárusítása és a vendégmunkásoknak szóló szalagmunka importálása helyett a 21. századi tudásra, az oktatásra, környezetünk és vízkészleteink védelmére, illetve a hazai megújuló energiatermelésre költsenek” – fogalmazott az alpolgármester.    

Az LMP szerint most kell megálljt parancsolni ennek az „őrült tervnek”, most kell megállítani Magyarország „gyarmatosítását”.  

Tetlák Örs elmondta: azért kezdeményeztek országos népszavazást és online petíciót, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket, azt hogy nem kérnek abból, hogy ilyen súlyos környezeti terhelést jelentő gyárak ilyen mennyiségben Magyarországra költözzenek.  

A politikus jelezte: tiltakozásra készülnek a Győrszentivánra tervezett akkumulátorgyár megépülése ellen március 20-án, a győri városház téren.

Forrás: mti.hu