Ma ünnepli 25. születésnapját egyetlen téli olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang. A kínai édesapától és magyar édesanyától származó sportoló Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét szerezte, de benne volt abban a gyorsváltó csapatban is, amelyik az ország történetének első téli olimpiai aranyérmét szerezte.

A sportoló 1998. március 13-án látta meg a napvilágot Budapesten. Először az úszással próbálkozott, ám később kiderült, hogy a rövidpályás gyorskorcsolya inkább az ő sportja. Ezt azóta számtalan eredménnyel igazolta.

Első komolyabb eredménye 2015-ben volt, amikor 2015-ben a magyar férfi gyorskorcsolya-váltó tagjaként, 5000 méteres távon Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor és Burján Csaba mellett Sanghajban rendezett rövidpályás gyorskorcsolya világkupán sporttörténeti magyar siker részeseként aranyérmet szerzett.

Az éremeső azóta sem állt meg. Felnőtt korosztályban a világbajnokságokon eddig összesen 6 arany-, 5 ezüst- és két bronzérmet szerzett, míg Európa-bajnokságokon 4 arany-, 7 ezüst- és 2 bronzéremmel gazdagította az országot.

A 2018-as phjongcsangi olimpián 5.000 méteres váltóban szerezte meg – többedmagával – Magyarország első téli olimpiai aranyát, majd 2022-ben Pekingben 1.000 méteren egyéniben is a csúcsra ért. Ugyanezen az olimpián 500 méteren, illetve vegyesváltóban bronzérmet szerzett.

Sajnos Magyarország színeiben nem valószínű, hogy bővíteni fogja a repertoárját, miután a tavalyi év végén testvérével úgy döntöttek, hogy Kínában folytatják pályafutásukat. Azóta komoly világversenyen nem tudtak elindulni, részben a hatályos jogszabályok, részben a kínai válogatókon lévő komoly konkurencia miatt.

Szerkesztőségünk nevében további sikeres éveket kívánunk neki!