Március 10-én megjelent a védettségi igazolvány kvázi megszűnéséről szóló rendelet a Magyar Közlönyben. Ez az alábbi fontos információkat tartalmazza.

  • hatályát veszti a koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos részletszabályokról szóló kormányrendelet. Ez az a jogszabály, amely alapjaiban meghatározta, mi a védettségi igazolvány és mire való. 
  • hatályát veszti a  fővárosi és vármegyei kormányhivatalokról, valamint a  járási (fővárosi kerületi) hivatalokról szóló kormányrendelet 9. mellékletének 32. sora. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy innentől kezdve a kormányablak saját hatáskörében intézhető ügyei közül kikerül a védettségi igazolvány cseréje, pótlása iránti kérelem benyújtása, valamint a védettségi igazolvány kiállításával kapcsolatos panaszok kezelése.

A rendelkezések március 25-én lépnek hatályba, vagyis onnantól a védettségi igazolványnak semmilyen gyakorlati relevanciája nem lesz. Ez viszont nem jelenti azt, hogy azonnal meg kell őket semmisíteni, ugyanis az oltások tényének igazolására a továbbiakban is alkalmas lesz a kártya. Reméljük, azért a jövőben erre nem lesz szükség…