Viszonylag ritkán fordul elő, hogy hosszabb időt töltök reggelente a tűzhely előtt, időm sincs nagyon rá, és ha sietnem kell, olyan nagy étvágyam sincs hozzá. Hétvégenként néha azonban előfordul, hogy egy komolyabb reggelit összerakok magamnak, ha van rá időm és éhesnek érzem magam. A mostani tojásos recept egy pofon egyszerűen elkészíthető dolog, tulajdonképpen az alapanyag nem más, mint 3 tojás, egy evőkanálnyi vaj, sajt, némi só, bors, és minden, amit szeretnénk :). Nézzük meg, hogy készül.

A tojásokat felverjük, mehet rá a só, és a bors. Mivel aznapi vendégfogadásra vásároltam virslit, két darabot abból is használtam, ezeket nem megfőztem, hanem kettévágva mindkét oldalát serpenyőben kicsit megpirítottam, alapból ennyi elég volt. Ezután a serpenyőbe mehet a vaj, majd amikor habos állagúvá válik, mehet a tojás (használhatunk nagyobb serpenyőt, ennél az ételnél az a jó, ha vékony marad a tojásréteg). A tojást folyamatosan kevergetjük, miközben a serpenyő szabadon lévő felületére próbáljuk meg „odacsurgatni” a maradék tojást.

Itt elmehetünk két irányba. Az egyik, hogy nem teszünk rá semmit, és így marad, a másik, hogy gyarapítjuk néhány finomsággal. Ha az utóbbi mellett döntünk, akkor fontos, hogy a serpenyő egyik felére helyezzük a feltéteinket, hogy esztétikusabb legyen az étel. Én ehhez a tojáshoz a virslik mellé paradicsomot, valamint újhagyma zöldjét adtam hozzá. Ezután jött a reszelt trappista sajt, de azt nem csak az egyik oldalára tettem, hanem a teljes serpenyőt teleszórtam vele (a tojással nagyon jó az íze, és mivel ráolvad, az állagán sem változtat).

Fontos, hogy a tojáshoz adott só mennyiségét a saját ízlésünk mellett a többi összetevő is meghatározza. Ha kolbászt, bacont virslit vagy valami karakteresebb sajtot használunk, lehet picit mérsékeltebben bánni a sóval, ha nincsenek további hozzávalóük, vagy csak zöldségeket használunk, akkor bátrabban.

A tojás néhány perc alatt elkészül, utána már csak tálalni kell. Ha tettünk az ételbe egyéb összetevőket, akkor a feltétes részt hajtsuk rá a simára, és akkor egy lepényszerű formát kapunk. Ha csak a reszelt sajtot használtuk, akkor meg lehet próbálni fakanállal feltekerni, mint egy palacsintát (ha ezt csináljátok, akkor vágjátok félbe keresztbe…belülről nagyon szép 🙂 ).

A tojáshoz kiegészítésként egy „hamis” salátát is készítettem (nem klasszikus saláta, csak összevágtam a zöldségeket). Igazából itt nem csináltam semmi különöset: megmaradt egy újhagymám fehér része, valamint egy fél paradicsomom, ezeket nagyon apróra vágtam, hozzá aprítottam egy darab házi savanyú uborkát, összekevertem őket és már kész is! Ha van otthon egy kis feta sajt, azt is nyugodtan rá lehet morzsolni. Jó étvágyat!