Több mint 700 kilométert megtéve egy év alatt immáron Magyarországon tartózkodik egy Svájcból vandorútra induló, vélhetően legfeljebb két éves farkas.

A Telex tájékoztatása szerint az állat a svájci Surselva régióból indult útnak, most pedig Budapest közelében jár.

A Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport – amely jeladóval követi az állat mozgását – most azt közölte, a farkas mozgása lelassult, és hollétéről tájékoztatták a magyar természetvédelmi hatóságokat.

A 24.hu megkereste a Duna–Ipoly Nemzeti Parkot is, amely szerint „a farkas két hete a dél-budai agglomerációban található, azonban nem számítunk arra, hogy hosszú távon ezen a területen marad. Napközben a kirándulóhelyektől távol eső rejtekhelyén tartózkodik.”

A farkas valószínűsíthetően 2021-ben született, és tavaly tavasszal indulhatott útnak. Teljesen természetes, hogy a fiatal hímek elhagyják a falkájukat, hogy területet keressenek, mielőtt elérnék az ivarérettséget, ami általában 22 hónapos korukban következik be. Az őshonos nagyragadozókkal foglalkozó egyesület bejegyzésében azt írja, hogy korábban is előfordult már, hogy követték egy-egy példány vándorlását, de ritkán lehet pontosan dokumentálni, hogy melyik farkas honnan indult, és hova jutott.

Az egyesület szerint az M237-es által megtett táv még nem rekord, de már most az egyik leghosszabb út, amit egy farkas valaha megtett.

Maga a farkas egyébként kerüli az embert, igyekszik a városok közötti területeken haladni, ezzel együtt nem árt az óvatosság a környéken.

Borítókép forrása: pixabay