2023. március 26-án, vasárnap hajnali 2 órakor kell egy órával előbbre állítani az órákat, hajnali 3 órára.

Ismét itt a március, és vele együtt a tavaszi óraátállítás. Vajon ez az utolsó tavaszi óra átállítás lesz? Tavasszal nem igazán kedveljük az óraállítást, mert 1 órával megrövidül az alvásunk. Viszont jó hír, hogy véget ért a tél, és itt tavasz, a jó idő, a meleg és hosszabbodnak nappalok. Most megmutatjuk mikor és hogyan is kell az órákat átállítani.

Tehát: 2023. március 26-án, vasárnap hajnali 2 óráról tekerjük előre a mutatókat 3 órára, és ezzel kezdetét veszi a nyári időszámítás.

Az óraátállítás kezdeti célja csupán az volt, hogy plusz energia megtakarítást nyerjünk vele, hiszen mindez a napfényes órák számának növelésével könnyen elérhető. A természetes megvilágítás előnyeit az iskolák, a munkahelyek tevékenységük során nap, mint nap élvezhetik. Más haszna is van a meghosszabbított napfényes óráknak. A családi házak kertjeiben és a hétvégi házakban tovább időzhetnek, és akár dolgozhatnak vagy szórakozhatnak az ott élők. Előnnyel jár az építőiparban tevékenykedők számára is az óraátállítás, mert tovább végezhetik a munkájukat. A szabadban tervezhető programok ideje kitolódik, strandok, rendezvények, családi esemény kezdődhet később. A közlekedési balesetek számának csökkenésével is számoltak a bevezetéskor, mert a jobb látási viszonyok kedvezőbb közlekedési helyzetet teremtenek a gépkocsivezetők számára.

Az Európai Unió a nyári időszámítás szabályait 1996-ban egységesítette, amit a 2001-ben írásba foglalt irányelvek minden tagország számára egyértelművé és elfogadhatóvá tettek.

Most viszont beszéljünk az óraállítást is elért változásokról, hiszen az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen át kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra. Tehát 2024 után több óraátállítás nem lesz. Így a 2023 tavaszi óraállítás lehet az egyik utolsó tavaszi óraátállítás, amit átélünk.

Úgy tűnik, hogy közülünk sokan várják már az óraátállítás eltörlését, hiszen egy korábbi felmérés alapján tudható, hogy 10-ből 9 magyar mielőbb beszüntetné a kétféle időszámítást.