„Súlyos vízválsággal nézünk szembe” – mondta a Víz Világnapja alkalmából, a Velencei-tó partján tartott sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

„Évente több százmilliárd forintra lenne szükség a víziközmű karbantartására, a természetes vizek megtartása pedig gyökeresen új szemléletet igényel” – mondta a politikus. Sérelmezte, hogy az elhibázott vízgazdálkodás miatt sokkal több víz hagyja el az országot, mint amennyi befolyik, ezért kijelentette: Magyarország lecsapolása folyik.

Veszélyben vannak a felszíni és a felszín alatti vizek is: a tavak, a folyók, a vízbázisok – mondta. Hozzátette: eközben a kormány az akkumulátorgyárak Magyarországra hozatalával egy rendkívül vízigényes iparágat kíván megtelepíteni az országban.

A víziközmű rendszerében egyre több a meghibásodás, a hálózati veszteség pedig 25 százalékos, a karbantartásra még sincs elegendő pénz. Ugyanakkor több tízmilliárd forintot költ a kormány például a gödi vagy az iváncsai üzem vízellátására – sorolta a problémákat a politikus.

Keresztes László Lóránt cáfolta, hogy az akkumulátorgyárak vízellátását úgynevezett szürkevízből, vagyis nem tisztított vízből oldanák meg. Kijelentette: hazudik a kormányzat, amikor ezt állítja.