A Pécsi Harmadik Színházban az év elején még úgy hitték, hogy január 14-én tartják meg színházuk utolsó előadását. Ellehetetlenült gazdasági helyzetük miatt kétségbeesetten kiáltottak mentőövért. A csodában bíztak.

És íme, a csoda nem maradt el. Sokan hallották meg szavukat, és siettek segítségükre, ki tettekkel, ki anyagi eszközökkel, és a színház számlájárra elkezdtek érkezni a támogatások, majd Patartics Zorán építész kezdeményezésével és irányításával útjára indult a tegnapi nappal lezárt Színházmentő akció elnevezésű támogatási kampány, amely a magánszemélyek mellett a vállalkozások elérésére is törekedett.

Emellett, eleinte az akciótól függetlenül, majd az akció részeként érkeztek a felajánlások művészektől, akik az előadásuk teljes bevételét a színháznak ajánlva léptek, lépnek fel. A sort Nagy Bandó András kezdte meg február 16-i Bajban ismerszik meg a baj című estjével, majd Koltai Róbert folytatta, akinek még előttünk álló, március 29-i estjére az emelt áras jegyek napok alatt elfogytak.

A Színházmentő akció több volt, mint támogatási kampány. Olyan konstrukció, mely folyamatosan épült, gazdagodott, újabb és újabb kreatív lehetőségeket teremtett, és kavics volt a vízbe, mely hullámokat vert. Ebből születtek újszerű videók a színház előadásainak jeleneteiből, támogató megnyilatkozások a kulturális közélet megbecsült szereplőitől; színészeink az Árkád üzletközpontban rendeztek villámcsődületet,

Tamás Éva Dalommal hívlak közelebb című versét a színésznő muzsikustársai, Tóth Álmos és Schulteisz Gábor zenésítették meg, és 40 színész énekelte videóra. Bacskó Tünde és Tamás Éva szervezésében pedig a teátrumunkhoz kötődő pécsi és nem pécsi színészek léptek föl március 15-én a Lenni vagy nem lenni? – Színészek színesen a Harmadik Színházért gála keretében, ugyancsak színháznak ajánlva föl a 10, 15 és 25 ezer forintos támogatói jegyekből befolyt bevételt.

Hasonlóképpen április 11-én, a költészet napja alkalmából rendeznek Balogh Robert kezdeményezésére és szervezésében Bársony nesz inog címmel olyan jótékonysági estet, melyben zenészek, írók, slammerek és Bacskó Tünde színész állnak színpadra, tiszteletdíj nélkül.

Májusban Bősze Ádám ugyanígy érkezik egyik stand up műsorával. E két utóbbi esemény bevételei már a támogatási kampányon túl segítik a Pécsi Harmadik Színház költségvetését.

Végül, de nem utolsósorban Pécs Önkormányzata is színház segítségére sietett azzal, hogy az éves 5 millió forintos támogatást nem a szokásos negyedévenkénti bontásban, hanem februárban, egy összegben utalta el.

És a sikerben szerepe van annak is, hogy a kampány során mindvégig éreztük a média támogató mellettünk állását.

A Pécsi Harmadik Színház megsegítésére meghirdetett Színházmentő akció sikerrel zárult, és a támogatási kampány zárásáig, március 23 éjfélig 21.316.023 forint gyűlt össze.