Meglepő tényről számolt be Márton Vlad András, a BirdMania Madárpark és Természetvédelmi mentőközpont vezetője. Elmondása szerint egy söréttel meglőtt hím gólyához, aki sérülése miatt képtelen elrepülni Afrikába, párja immáron 6. éve visszatér.

Szofi, a tojó hatodjára tért vissza Macushoz, idén jött a legkorábban, már március 23-án megérkezett. Mint minden gólya, úgy Szofi is augusztus második felében, szeptember első napjaiban kel útra Afrikába. A magyarországi gólyák keleti vonulók, ez azt jelenti, hogy Isztambul felé indulnak, onnan pedig Szíria vagy Libanon irányába repülnek tovább, át Izraelen, egészen Afrikáig. Amíg Szofi távol van, addig Macus önmegtartóztató életet él. Nagyon hűséges, előfordult egyszer, hogy egy másik nőstény bepróbálkozott nála, de elhajtotta – mesélte Márton Vlad András.

„Söréttel lőtték vállon, nagyon rossz állapotban volt, pár napon belül biztosan elpusztult volna. Noha sikerült meggyógyítani, utólag derült ki, hogy a válla nem jött rendbe teljesen (…) A szárnyaival csak csapkodni tud, de emelkedni már nem. Egészen fiatalon lett röpképtelen. Nyáron kiköltöztettük a kertbe, csináltunk neki egy olyan fészekalapot, amire még fel tudott ugrani. Erre ő ráhordta a tetejét, befejezte a fészket”

A nőstény madár 2017-ben csatlakozott először a sérült gólyához, abban az évben öt tojásuk lett. Azóta hat év alatt már 22 fiókájuk született.