Az elmúlt héten nagyon sok termelői vásár állt a pécsiek és persze a termelők rendelkezésére. A szokásos pénteki termelői piac mellett egy 3 napos rendezvény keretén belül az Árkádban is számos ilyen termék volt megtalálható. Ott találkoztam én is Gyöngy Lászlóval és feleségével, Zsuzsannával, akivel a termékeikről – szörpök, lekvárok, gyümölcssajtok – a termelők lehetőségeiről és a saját hitvallásáról is beszélgettünk.

Mióta foglalkoznak ezeknek a termékeknek az előállításával és mi volt a motiváció?

Immáron 13 éve csináljuk ezt a férjemmel. Ebben az is közrejátszott, hogy a nyugdíjak összege nem túl magas, kellett mellé még valami a megélhetéshez, meg nekem is kellet valami, amivel lefoglalom magam. Ezenkívül úgy gondoltuk, hogy valami olyasmit kellene csinálnunk, amit a gyerekek, a család is szeretnek, így született meg ez az ötlet.  Először csak lekvárokkal, gyümölcssajtokkal kezdtünk foglalkozni, utána jöttek a szörpök, majd az organikus élőecetek.

Beszéljünk néhány termékről kicsit többet! Nagyon sokféle gyümölcsből látok itt gyümölcssajtot…

Igen, nagyon sokféle gyümölcsből lehet csinálni gyümölcssajtot, nem csak a birsalmából, ami a legdivatosabb. Nálunk sokféle termék van, ezenkívül készülnek cukormentes változatok is, amelyek  hozzáadott cukor és mindenféle más édesítő nélkül készülnek, ezekben csak a gyümölcscukor van. A mesterséges édesítőnek mi nagyon nem vagyunk a hívei, azt mondjuk, hogy legyen minden természetes, ami a termékeinkben van.

Térjünk vissza az organikus élőecetekre! Szerintem nagyon sok olvasó nem tudja, hogy ez mit jelent.

Ezek fermentálással készített, természetes organizációjú csemegék. Ez magyarul azt jelenti, hogy nincsenek hőkezelve, és semmilyen mesterséges adalék és hatóanyag nincs hozzájuk adva, önmagukban fermentálódnak (erjednek – szerk.). Ilyen például az almaecet, de más gyümölcsből is lehet, mi készítünk kökényből, birsből, galagonyából, szederből, illetve fűszereceteket, amelyeknél az almaecet az alap. Mivel nincsenek hőkezelve, a vitamintartalmuk megmarad, azontúl savlekötő, vértisztító hatásuk is van.

És ezek mi mindenre használhatóak?

Nagyon sok mindenre, olyannyira, hogy van köztük olyan, amit még hajöblítésre is szoktam ajánlani. De például a birs lábáztatásra is nagyon jó, ha az ember lába elfárad. Visszatérve a hagyományos, gasztronómiai használatra, a fűszerecetek, mint a kapros, a fokhagymás vagy a céklás nagyon jók öntetekhez, salátákhoz, míg a gyümölcsecetek akkor is nagyon finomak, ha például egy limonádéba egy nagyon keveset beleteszünk. Utóbbiakat én úgy szoktam ajánlani, hogy egy pohár vízbe egy kanál gyümölcsecetet tegyenek és akkor kifejezetten frissítő, üdítő hatást lehet elérni, és nagyon egészséges csemege, hiszen semmi más nincs benne, mint a természetes érlelésű gyümölcsecet.

Látok itt néhány fűszersót is. Ezekről mesélne egy kicsit?

Természetesen. Jelenleg kétféle fűszersónk van, ami állandó. Az egyik egy „házi vegeta”, amibe a hagyományos leveszöldségeken kívül tárkonyt és medvehagymát szoktunk tenni. A nevével ellentétben ez teljesen sómentes, semmilyen adalékanyag nincs benne, ami a zöldségek egészséges tartalmát rontaná. A másik a gombás fűszersó, ahol valóban só az alap, teszünk hozzá fehérborsot, kakukkfüvet és vegyes, szárított erdei gombákat. Szinte mindig szoktam hozzá recepteket is ajánlani, nagyon jó tejszínes gombaragukhoz, gombapaprikáshoz, gombaleveshez, de még egy kevés a húslevest vagy a pörköltet is feldobja.

A szörpöknél van-e valamilyen ellenjavallat vagy mennyiségi limit, amit be kell tartani?

Alapvetően nincs. Az persze fontos, hogy mivel ezek cukorszirupok, ne igyuk őket magában, a csomagoláson is lévő tízszeres higítási arányt érdemes betartani. A fűszerszörpök, mint a rozmaring, bazsalikom, tárkony, oregánó olyanok, mint a teasűrítmény, vagyis egy pohárnyi szörp körülbelül egy pohár teának felel meg, nincsen túladagolás, hiszen összességében ez kis mennyiség. Kismamák esetén van 1-2 fűszer, mint például a rozmaring, amit nem javaslunk, de általában véve nincsenek ilyen ellenjavallatok.

Rengeteg különböző zöldségből, illetve gyümölcsből álló termék van itt. Ezeket Önök termesztik vagy beszerzik valahonnan?

A jelentős részét mi termesztjük. A csipkebogyót, galagonyát, kökényt, vadszedret is mi szoktuk gyűjteni és úgy készülnek a termékek. De ez is ellenőrzött minőség.

Ezek a termelői piacot, mint amin mi is vagyunk, mennyire könnyítik meg a forgalmazást?

Nagyon jó kezdeményezés, amióta ezzel foglalkozunk, termelői piacokon vagyunk. Az emberek ezt keresik, itt ellenőrzött minőség van, az eladók garanciát vállalnak érte, nem zsákbamacskát vásárolnak, így gyakrabban visszajárnak a vevők is.

Online is értékesítenek vagy csak a piacokon?

Megrendeléseket szoktunk teljesíteni, van egy Facebook oldalunk, a „Finomságok a polcról”, ha valaki ott ír nekünk és lead megrendelést, azt postai úton meg tudjuk küldeni. Online webshopunk viszont nincs, nem is szeretem igazán, mert nálunk nagyon nagy hangsúly van a kóstoláson. Aki idejön, és el nem tudja képzelni, hogy milyen például a bazsalikomszörp, az itt meg tudja kóstolni, tud belőle venni, ha pedig kell neki még több, azt postai úton tudjuk küldeni.

Köszönöm szépen az interjút!