Múlt kedden egy kisebb játékban vehettek részt az érdeklődők: egy állomásos vetélkedő feladatainak megoldása révén meg kellett akadályozni, hogy egy rakat űrszemét zuhanjon le Pécsre. Én egy személyben képviseltem a Bahír csapatát és jelentem, sikerült megmenteni a várost :).

Az eseményt a Speckó szervezte, mely szervezet célja, hogy összehozza a hétköznapi embereket a fogyatékkal élő embertársaikkal. Ebben a feladatban is voltak olyan állomásvezetők, akik mozgássérültek, beszédhibásak vagy épp látássérültek voltak. A játék után beszélgettem Künsztler Dórával, a program helyi szervezőjével.

Beszélgessünk kicsit a Speckóról! Milyen célból jött létre a szervezet?

A Speckó egy társadalomtudatos kalandjáték-szervező, akik fogyatékkal élőket is bevisznek a játékaikba. Vannak külső és belső helyszíneink egyaránt, télen többnyire a budapesti belső helyszíneinken van ez a szolgáltatás, ott szoktunk alkotni és szervezni. Időnként azonban vissza szoktunk jönni Pécsre különböző rendezvényeket tartani, születésnapot szervezünk, csapatépítőket szervezünk. Volt már például, hogy irodai dolgozóknak szerveztünk a Malomvölgyi tóhoz játékokat – ott valamivel nehezebbek voltak a kihívások, mint itt most, például volt, amikor egyes tárgyak a tóba voltak betéve és onnan kellett kihalászni őket. A cél mindig az, hogy összehozzuk a hétköznapi embereket a fogyatékkal élőkkel és rájöjjenek, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint mi egymással előbbre lehet jutni. Újabban az is fontos nekünk, hogy kinek játszunk, nem csupán az, hogy kikkel. Vállalkozóként piaci alapon szervezünk csapatépítőket, szülinapokat, fesztiváljátékokat, támogatással viszont kiemelt csoportoknak is tudunk játszani. Most például a Kétfarkú Kutya Párt támogatásával ukrán menekült családoknak is játszunk integrált formában, illetve játszunk tanodáknak, nagycsaládoknak, egy hónapja játszottunk együtt családok átmeneti otthonának lakóival. Van is egy olyan programunk, hogy egy céges csapatépítő mellé választhat a team, hova szervezzünk jótékony kültéri keresős kalandot. 

Mondtad, hogy gyerekekkel és felnőttekkel is foglalkoztok. Nagyjából milyen arányban?

Ez nagyon vegyes. Többségében azért gyerekekkel foglalkozunk, de egyre többször vesznek részt felnőttek is benne vagy gyerekek és felnőttek együtt. Voltunk például a legutóbbi Ördögkatlan Fesztiválon is, ott is sok részt vevő volt, de kisebb gyerekekkel ott nem nagyon találkozhatsz.

A gyerekek mennyire szokták elfogadni a fogyatékkal élőket, akikkel találkoznak? Inkább érdeklődőek, vagy inkább riadtnak tűnnek?

Ez nagyon személyiségfüggő, de általában el szoktak beszélgetni és nagyon ritkán van probléma. Vannak egyébként olyan játékaink is, ahol az a feladat, hogy próbálják beleképzelni magukat az adott szituációba, például bekötött szemmel kell mozogniuk. A gyerekek általában nagyon együttérzőek, a felnőtteken gyakrabban látszik a sajnálat, de ők is hamar érzékelik, hogy a csapatunk tagjai kommunikatívak. Ez egyébként az érintetteknél is változó, vannak, akik nagyon nem szeretnek beszélni a betegségükről, de akik itt vannak, azok olyan emberek, akik a társadalommal együtt szeretnek dolgozni, és amikor valaki kapcsolatba kerül velük, az ezt érzékeli is.

A mai rendezvény egy gyakran használt tematikára épül vagy kifejezetten erre a napra készült?

A Szilárd Leó Parkban most vagyunk először, általában a Tettyén, az Égervölgyben vagy a Malomvölgyi tónál szoktunk rendezvényeken tartani. Maguk a feladatok általánosak, ezeket máshol is alkalmazzuk. Az elszabadult úrszemét tematikájával kifejezetten azt céloztuk, hogy az emberek, játékos keretek között érintkezzenek több. fenyegető társadalmi problémával, megéljék a részvételüket, persze csak a játékon keresztül.

Pécsen milyen gyakran szoktatok lenni?

Pécsen ugyebár most nincs belső helyszínünk, így a téli időszakban csak akkor szoktunk lejönni, ha megrendelésünk van. Amikor már jó idő van és elkezdődik a tavasz, akkor már sűrűbben vagyunk, tavasszal nagyjából havi rendszerességgel, nyáron szinte hetente járunk ide.

Láttam az esemény meghívóján a Kétfarkú Kutyapárt logoját. Velük milyen kapcsolatban vagytok?

Ez a mostani program eredetileg március 15-én lett volna, ünnepi, forradalmi játékot terveztünk, a Kétfarkú Kutyapárt támogatásával, de a rendezvény a rossz idő miatt az elmaradt. Jó céljaink mentén élvezzük a Párt támogatását, összeköt bennünket a humor és a jó cél.

Köszönöm szépen az interjút!