Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának fontos célja, hogy a várost és az általa nyújtott turisztikai látványosságokat, szolgáltatásokat minél több ember megismerhesse. Pécs a meglévő turisztikai kínálatát folyamatosan fejlesztette és fejleszti ma is, azonban a település egyik kiemelkedő attrakciója, a Misina-tető és a TV torony átfogó fejlesztése
eddig nem történt meg.

Tavasztól télig szinte minden időben töretlenül látogatják a pécsiek és a turisták Mecseket, a koronavírus járvány pedig végképp rávilágított, hogy egy ilyen kirándulóhely valóságos kincs. Ez megerősítette, hogy a Misina-tető turisztikai hasznosításához szükséges feltételek kialakítása, fejlesztése kiemelten fontos.

Jelen projekt tervezésekor a pécsi városvezetés célkitűzése volt, hogy egy olyan építészeti, környezetrendezési fejlesztés valósuljon meg a pécsiek kedvelt kirándulóhelyszínén, amely révén a volt Misina Étterem épületét és annak környezetét egész évben tudják használni pécsiek és turisták egyaránt. Ennek érdekében első lépésben 2020. augusztusában nyílt ötletbörzét hirdetett az önkormányzat, amely során a lakosság elmondhatta javaslatait, észrevételeit a tervezett fejlesztés kapcsán.

A város jelenlegi vezetése következetesen törekszik arra, hogy minél több fejlesztést minél szélesebb körben egyeztessen még a döntések meghozatala előtt a pécsiekkel. A városvezetés meggyőződése, hogy a fejlesztéseket és beruházásokat a pécsiek igazán csak így érezhetik magukénak. Az ötletbörze célja az volt, hogy a város lakói ne csak általános véleményt tudjanak megfogalmazni a fejlesztéssel kapcsolatban, hanem saját észrevételeikkel, javaslataikkal és ötleteikkel tevékeny részeseivé is váljanak a
beruházásnak.

A Misina Ötletbörze keretében 35 darab ötletterv érkezett az Önkormányzathoz, ezek közül a szakmai zsűri által kiválasztott legjobbak alapján három olyan koncepcióterv készült, amelyek formai és tartalmi szempontból is megfeleltek az uniós pályázat
előírásainak.

A három koncepciótervet szintén széleskörű lakossági egyeztetésre bocsátotta Pécs önkormányzata. A lakosság egy olyan nyilvános, internetes szavazáson választotta ki a számára legjobban tetsző koncepciótervet, amelyen csaknem húszezer érdeklődő vett részt. A lakossági aktivitás jól jelzi, hogy Pécs közössége nagyon is igényli, hogy bevonják az ilyen döntésekbe,
Az online szavazásra bocsátott három megvalósítható koncepcióterv: az „Aktív Misina” egy mozgás- és túraközpont kialakítását célozta, a „Családi Misina” egy családcentrikus közösségi térről szólt, az „Interaktív Misina” koncepciójában pedig egy bányászati kiállítást vázoltak.

A szavazáson végig az „Aktív Misina” és a „Családi Misina” koncepciók versenyeztek fej-fej mellett, végül az előbbi nyert, ám mindössze 25 szavazattal. Sokan kérték a városvezetést, hogy legyenek tekintettel a rendkívül szoros eredményre, ezért az a döntés született, hogy a két, gyakorlatilag győztes koncepciót egyesítették. Így a lakossági véleményeket a lehető legteljesebb módon figyelembe vevő koncepcióterv alapján készülhettek el a projekt megvalósításához szükséges engedélyes- és kiviteli tervek.

A döntés értelmében a benyújtott pályázat a Széchenyi 2020 program keretében 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő, Európai uniós támogatásban részesül.

Az épületben az alagsorban kapnak helyet a rekreációs tevékenységet végzők számára kialakított helyiségek (öltöző, mosdó, zuhanyzó WC), valamint a csomag- és értékmegőrzők.

A földszint az épület legösszetettebb működési zónája lesz, amely a Misina-tető általános turisztikai és rekreációs igényeit szolgálja majd ki. Négy bejáraton keresztül (négy égtáj irányából) közelíthető majd meg. Ezen a szinten kap helyet az épület elsődleges közösségi tere: az infopont, az ajándékbolt, a büfé, valamint a szint keleti oldalán árusítással, kölcsönzéssel, valamint szervízszolgáltatással ellátott túra- és sportbolt.

Kisebb rendezvényekhez, közösségi eseményekhez zárt, bérelhető klubterem is létesül a zónában.

Az emeleti szint elsődlegesen pihenést, eső elleni védelmet nyújtó, valamint kisebb rendezvényeket kiszolgáló fedett teraszként működik majd, a tetőszinten pedig egy egyedülálló tetőterasz és skybar biztosítja majd az ideérkezők kényelmét.

Az építészeti fejlesztéseken kívül komplett gépészeti, erős- és gyengeáramú felújítások valósulnak meg az épületben, hőszigetelik a régi étterem épületét határoló falszerkezeteket, kicserélik a külső és belső nyílászárókat. A beruházás részeként az épületet hangosítással, tűzjelző berendezésekkel, vagyonvédelemmel és térfigyelő rendszerrel lesz ellátva. A pályázati követelményeknek megfelelően természetesen teljes akadálymentesítésnek is alávetik az ingatlant.

A fejlesztést lombkorona stég teszi teljessé, az attrakció az épület déli homlokzatához csatlakozva teremti meg az épület és a természet kapcsolatát.

A projekt lehetőséget biztosít az épület környezetének rehabilitációjára is, így a fejlesztés során – a pécsiek kérésének eleget téve – megújulnak az épületet körülölelő zöld területek is. A központ közvetlen környezetében a gyermekeknek szabványoknak megfelelő játszótér, a felnőtteknek közterületi fitnesz eszközök épülnek, és új sétaútvonalak is létesülnek. A területet délről tájvédelmi, északról Natura 2000 terület határolja, így a környezeti előírásoknak megfelelő füvesítés és növénytelepítés zajlik majd a volt étterem környezetében.

A pályázati előírásoknak megfelelően 2 db elektromos töltési lehetőséggel ellátott parkoló is létesül a Misinán, továbbá térfigyelő kamerarendszer javítja majd a közbiztonságot és növeli a terület iránti bizalmat a városlakók és a túrázók körében is. A projekt keretében a területen szelektív hulladékgyűjtőket helyeznek el, a kerékpárosok igényeit fedett kerékpár szervízpont, mosó és tároló elégíti majd ki.

A beruházás kivitelezése tervezetten 8 hónapot vesz igénybe. A támogatással való elszámolás feltétele, hogy a Misina-tető fejlesztésének még 2023-ban le kell zárulnia.