A kozármislenyi Józsa Gergely Néptánc Egyesület a tavalyi nagy sikert aratott „Öltözz te is népviseletbe” programjukat kibővítve 2023 április 22-én, szombaton az idei évben ismét várja a helyi lakosokat is a vendég résztvevők mellett a Népviselet Napi programjukra. A kozármislenyi programhoz az idei évben csatlakozott a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, és közreműködésükkel immár országos méretű szerveződéssé növekedett a kozármislenyi néptáncosok Népviselet Napjának ünnepe.

„A Népviselet Napja egy nagyszerű lehetőség arra, hogy megmutassuk a fiatal nemzedéknek a hagyományaink egy aprócska szegmensét. Itt az alkalom, hogy elővegye mindenki a nagymamától örökölt, és eddig a szekrény mélyén őrzött népviseletet. Ezen a napon mindenki magára öltheti Kozármislenyben a származási helyének népviseletét, vagy éppen népviselet jellegű ruháját. Kozármisleny szerencsére jelentős, és színes népviseletet őriz, amit ezen a napon is örömmel viselnek a kozármislenyi lányok, asszonyok, fiúk és férfiak. Rohamosan fejlődő városunkban 2022-ben a településen élő sokféle nemzetiség, sokféle viseletet vonultatott fel a Népviselet Napján. Kezdeményezésünk az elmúlt évben nagyon aktív követőkre talált, úgy tűnik, hogy minden kozármislenyi büszkén vállalja gyökereit. Mindez érthető, hiszen nem lehet jövője egy nemzedéknek sem az elődök tisztelete, a múlt értékeinek őrzése nélkül.” – válaszolta megkeresésemre a kozármislenyi Népviselet Napi rendezvény apropóján Baumholczer Angéla, a Józsa Gergely Néptánc Egyesület vezetője.

Mutasd hát meg Te is, milyen népi ruhád lapult eddig a szekrényben! A népviseletbe öltözött résztvevőket, és természetesen a nem népviseletbe öltözött látogatókat is színes programok várják április 22-én, Kozármislenyben.