Az UEFA-bajnokok ligájának elődje az Európa-kupa, amely 1955-ben indult útjára. Azóta évről-évre megrendezésre kerül az európai elit klubcsapatok tornája, így minden alkalommal eldől, hogy melyik a legjobb csapat a kontinensen. Amellett persze, hogy a legsikeresebb klub hazaviszi a kupát, pénzjutalmat is kap, így nagy jelentősége van annak, hogy ki nyeri a döntőt.

Ebben a cikkben a legtöbbször diadalmaskodó klubokat mutatjuk be, kiderül, hogy mi az ő sikertörténetük.

A Bajnokok Ligája

A torna jelenlegi formája 1992-93-tól él, ekkor vette fel az UEFA-bajnokok ligája nevet. Ezzel együtt az egész rendszer átalakult, hiszen az UEFA bevezette az addig még csak világversenyeken alkalmazott csoportküzdelmet, így még izgalmasabbá és érdekesebbé téve a sorozatot. Nemcsak a nézettségre, hanem persze az üzletre is nagy hatással volt, hiszen egyre többen kezdtek el érdeklődni iránta. Nem véletlen, hogy ma már a legtöbb foci applikáció képes kedvenc csapatuk élő eredményeinek nyomon követésére. Ennek köszönhetően pedig, ha nem is vagyunk otthon, nem tudjuk nézni az aktuális meccseket, akkor is tisztában lehetünk azzal, hogy mi zajlik a mérkőzésen. Az eddigi összes győztest pedig ITT láthatod.

Melyek a legsikeresebb csapatok?

Az első a listán kétségkívül a Real Madrid, amely összesen 14 alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját, emellett 3 alkalommal végeztek a második helyen. Összehasonlításként a lista második helyzete az AC Milan, akik éppen a fele alkalommal, tehát 7-szer vihették haza a kupát.

Visszatérve a Real Madridra, egy spanyol labdarugóklubról van szó, amelyet 1902-ben alapítottak meg és még sosem estek ki. Összesen 35 bajnoki címük, 19 kupagyőzelmük van, ezzel pedig a legeredményesebb spanyol csapat. A csapat kétszer az UEFA-kupát is elhódította, így az összes európai versenyt egybevéve is az első helyen állnak, hiszen 16 címet tudhatnak magukénak.

A Real Madrid a hazai mérkőzéseit a több min 81 ezer ember befogadására alkalmas Santiago Bernabéu stadionban játssza. A klub több spanyol csapattal is rivalizál, ezek például az Atlético és az FC Barcelona. A Forbes magazin 2019-ben listát készített a legnagyobb és legdrágább csapatairól, amin a Real Madrid az első helyen szerepelt. Emellett a második legnagyobb bevétellel gazdálkodó klubnak számít a mintegy 840 millió eurós költségvetésével. A klub értéke nagyjából négymilliárd euró. Érdekesség, hogy a Real Madrid alapító tagja volt a FIFA-nak, valamint az azóta már megszűnt G-14-nek, amely a kontinens 14 legbefolyásosabb klubját foglalta magában.

Statisztikák és rekordok

A Real Madrid játékosai közül a legtöbb mérkőzésen Raúl lépett pályára, hiszen összesen 741 meccset játszott le. Őt Santillana, majd Iker Casillas követi. A legeredményesebb gólszerző talán nem meglepő módon Cristiano Ronaldo, aki összesen 450 alkalommal talált be a kapuba. Nem véletlen, hogy hatalmas sikereket ért el a csapat, hiszen olyan futballistákat szerzett meg magának, akik nélkül ezt nem lehetett volna véghezvinni. Ehhez persze pénzre is szükség volt. A legdrágább focista Gareth Bale volt, akit 95 millió euróért igazoltak le, míg Ronaldo-ért 90 milliót fizettek.

Az AC Milan sikerei

Ahogy már korábban írtuk, a Real Madrid után az AC Milan a legsikeresebb a Bajnokok Ligájának történetében. Az olasz válogatott Milánóban alakult meg 1899-ben, a fennállása óta pedig minden évben az élvonalban voltak. Nem véletlen, hogy máig a világ egyik legjelentősebb klubja, amely eddig 47 trófeát nyert, közte 19 bajnoki címet és persze a már említett 7 Bajnok Ligáját.

A csapat eddig öt alkalommal nyert Európai szuperkupát, amivel minden más csapatot lekörözött. A címeik között van még 2 KEK, illetve 5 olasz kupa és 7 olasz szuperkupa. Emellett világrekordnak számít a 18 nemzetközi trófeájuk, amivel ennek köszönhetően a világ legeredményesebb klubjává váltak. Hozzá kell tenni, hogy Olaszországban így is a Juventusnak van nagyobb szurkolótábora, de még így is világszerte több tízmillióan szurkolnak az AC Milan-nak.

Melyik a harmadik legsikeresebb csapat?

Talán nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy az FC Bayern München a harmadik a listán. Ők eddig összesen 6 Bajnok Ligáját nyertek, de emellett 5 alkalommal végeztek a második helyen. Ők Németország legsikeresebb csapata, amit amúgy 1900-ban alapítottak meg. Fontos megjegyezni, hogy ők egyben sportegyesületnek is számítanak, aminek 251 ezer tagja van, így ezzel a második legnagyobbnak számítanak a világon.

Az ország legsikeresebb együttese 30 bajnoki címet és 20 kupagyőzelmet szerzett eddig. Köszönhetően többek között Philipp Lahm, Arjen Robben, valamint Mario Gómez játékának. A csapat már többször igazolt le nagy neveket, így tényleg mindent megtesznek azért, hogy ők legyenek a legjobbak.