„A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet.

A köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött” – olvasható a Sándor-palota közleményében.

Ez azt jelenti, hogy Novák Katalin kegyelmet adott Budaházy Györgynek is, akit idén márciusban hat év fegyházra ítélt a bíróság terrorcselekmény miatt.

Budaházyt először még 2016-ban ítélték el, amiért társaival elindította a Hunnia Mozgalmat, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni feszültséget tovább szítsák. A mozgalom tagjai nyíltan szembe akartak szegülni az akkori kormánnyal és az általuk nem tolerált társadalmi csoportokkal, ezért több kormánypárti országgyűlési képviselő háza, lakása ellen Molotov-koktélos támadásokat intéztek. Bombát is megpróbáltak készíteni, azonban ehhez már túl ostobák voltak, és nem sikerült nekik.

A vádak szerint Budaházy az ún. „Magyarok Nyilai” nevű szervezet létrehozója és vezetője, amely néven 2007-2008-ban valakik Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre, kormánypárti közéleti személyiségek ingatlanainál a szabálysértési értékhatárt át nem lépő vagy kisebb károkat okozva, továbbá Csintalan Sándort bántalmazták. 2008-ban lángba borították a Broadway-jegyiroda kirakatát, és két – melegek által kedvelt – szórakozóhelyre is Molotov-koktélt dobtak. Az ügyészség terrorizmussal vádolja.