Pintér Sándor rendőrsége már tegnap éjszaka tele sírta a sajtót az erőszakos tüntetőkről szőtt meséjükkel, Fülöp Gergely alezredes szerint a tüntetők először csak verbálisan, majd tettleg is provokálták a rendőröket. Elkezdték őket dobálni, először papírrepülőkkel, végül „egyre komolyabb” tárgyakkal. Felsorolása szerint teli sörösdobozt, fémtermoszt, vascsavart is dobtak a rendőrök felé, továbbá horgászbotot, összetört zászlórudat vágtak be és szúrtak be a a rendőrök közé, valamint egy füstgyertyát is bedobtak a sorfal mögé.

A rendőrség mintegy nyolc tárgyat be is mutatott, amit a „megvadult” diákok közéjük hajítottak. Ezzel szemben azonban többen is azt írják – olyanok, akik ott voltak a tüntetésen -, hogy a tömeg többsége egyáltalán nem volt erőszakos, mindez semmiség volt a 2006-os eseményekhez képest, amikor foci ultrák autókat gyújtottak fel, és betörtek a tévé székházba is.

Az alezredes szerint „ez az egyre agresszívabb támadás, ami közvetlenül veszélyeztette volna a rendőrök testi épségét, megalapozhatta, megalapozta volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását” azonban a rendőrök „óriási türelmet” tanúsítva testi erővel tartották vissza „ezt a néhány száz feldühödött, megvadult ember”. Az alezredes közölte azt is, hogy két embert a helyszínen hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt elfogtak.

Ráadásul ha tényleg több száz ember lépett fel tegnap erőszakosan a rendőrökkel szemben, miért csak kettő azaz kettő ember lett kiemelve a tömegből hivatalos személy elleni erőszak gyanújával?

Fotó: egy korábbi tüntetésről, ahol láthatóan egy agresszív 16 éves támad 10 rendőrre. (Telex)