A kézfertőtlenítő szerek és a fertőtlenítő hatású mosogatószerek hatékonysága és minősége jelentősen kifogásolható egy 14 éven át tartó hazai vizsgálat eredményei alapján – írja a Házipatika oldal. Egyes szerekben még kórokozók jelenlétét is kimutatták.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai 14 éven át vizsgálták a kereskedelmi forgalomban lévő bontatlan, illetve az ételfertőzés vagy ételmérgezés gyanú kapcsán beküldött, bontott fertőtlenítőszereket. A kérdés az volt, hogy valóban bírnak-e baktériumölő és gombaölő hatással. Ezek kötelező tulajdonságok a fertőtlenítőszerekkel szemben, ehhez képest a vizsgált szerek nagy részének hatékonysága és minősége jelentősen kifogásolható.

Földiné dr. Németh Zsuzsanna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársa arról számolt be, hogy néhány vizsgált fertőtlenítőszerben még fertőző mikroorganizmust is találtak.

A szennyezettség oka a nem megfelelő gyártási technológia és a szennyezett flakonokba történő utántöltések. A nem megfelelő hatás pedig a hatóanyag-kombináció, az alkalmazási koncentráció és behatási idő rossz megválasztása miatt lehet.