Elhunyt Tellér Gyula Széchenyi-díjas magyar szociológus, a rendszerváltás utáni első parlament országgyűlési képviselője. Tellér később Orbán Viktor egyik tanácsadójaként is dolgozott.

A halálhírről Balog Zoltán református püspök, korábbi miniszter írt a Facebook-oldalán ma délután.

Tellér Gyula 1934-ben született Budapesten. Diplomájának megszerzése után előbb Kesztölcön, majd Tokodaltárón volt tanár. 1959-ben visszatért Budapestre, a Lisznyai Utcai Általános Iskolában dolgozott 1966-ig, ekkor a Szövetkezeti Kutatóintézetbe került, ahol a gazdaságtörténeti és szociológiai kutatócsoport munkatársa, majd később vezetője lett. 1985-ben az intézet tudományos tanácsadójává nevezték ki.

1988-ban a Szabad Demokraták Szövetsége egyik alapítója volt, a párt színeiben is jutott be a Parlamentbe az 1990-es országgyűlési választáson. Ezzel ő is tagja volt a rendszerváltást követő első országgyűlésnek. A következő választáson, 1994-ben nem indult, és még ugyanebben az évben ki is lépett az SZDSZ-ből. 

Ezt követően 1995-ben a Magyar Polgári Demokraták Társaságának egyik alapítója, illetve 1996-ban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökségi tagja lett. Az első Orbán-kormány (1998–2002) alatt a Miniszterelnöki Hivatal politikai elemző főosztályának vezetőjeként dolgozott. A 2006-os országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP országos listájáról szerzett ismét mandátumot, így újra képviselő lett, 2010-től Orbán Viktor tanácsadója volt.

Tellér a politikai pálya mellett műfordítóként is tevékenykedett, amiért több elismerésben részesült, 2015-ben megkapta a Széchenyi-díjat is.

Tellér Gyula 88 éves volt.