Továbbra sem tudni biztosat Suhajda Szilárdról, aki május 24-én, szerdán tervezett felérni a Mount Everest 8848 méter magasan fekvő csúcsára, a világ legmagasabb pontjára, első magyarként, aki oxigénpalack és teherhordók nélkül teszi mindezt. Két serpa indult a magyar hegymászó keresésére és segítségére, ők csütörtök reggelre érték el a 7950 méteren fekvő 4-es tábort. – írja az M4 sport.

Szerda este a híradó.hu írta meg, hogy Suhajda Szilárd utolsó biztosan ismert pozíciója egy 8795 méteren magyar idő szerint 15:47-kor rögzített GPS-jel.

A nepáli alaptábori logisztikai központ közreműködésével két serpa (magyar idő szerint szerda este) elindult a 3-as táborból a 8000 méteres magasságban fekvő 4-es táborba a magyar hegymászó elé, leszögezve, hogy ez nem mentőakció.

Az m4sport.hu csütörtök reggeli értesülései szerint a két serpa elérte a 4-es tábort, és egyikük megkezdte a helyszín valamennyi felállított sátrának átvizsgálását abban a reményben, hogy valamelyikben rátalál az éppen erőt gyűjtő magyar hegymászóra. Ezt követően még egy ideig fent marad, arra az esetre, ha Suhajda Szilárd a csúcsrégió felől közelítene a 4-es tábor irányába. A másik segítő pedig visszaindult az alaptábor felé, hogy lefelé menet is átpásztázza a környéket.

Úgy tudjuk, helyi idő szerint csütörtök hajnalban egy ettől független, 12 fős csapat (8 serpa és 4 mászó) indult a Mount Everest (Csomolungma) felé ugyanazon az útvonalon, ahol Suhajda Szilárd is nekivágott a csúcstámadásnak.

A Himalája felett 5:15-kor kelt fel a nap (magyar idő szerint 1:45-kor), így egyre javuló fényviszonyok mellett volt esély találkozni a 4-es tábor felől érkező csapat a magyar sportemberrel. Magyar idő szerint reggel 7 óra körül elérték a Mount Everestet, de a csúcstámadás során nem találkoztak Suhajdával. Miután a fényviszonyok már jóval kedvezőbbek, az ereszkedés során nagyobb eséllyel találhatnak rá, amennyiben ebben a régióban tartózkodik. Előzetes becslés alapján a 8 serpából és 4 mászóból társaság magyar idő szerint délelőtt 10 és 11 óra között érheti vissza a 4-es táborba.