Hivatalosan is Recep Tayyip Erdogan nyerte a törökországi elnökválasztást, jelentette be a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK). Az YSK elnöke, Ahmet Yener azt mondta, hogy Erdogant a szavazatok 52.14 %-ával választották újra.

„Az eredmény már magasabb feldolgozottsági szint esetén sem fog változni” – mondta Yener. – számol be az index.

A szavazatok 75,42 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan 53,41 százalékkal állt az élen. Az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke a részeredmény szerint a voksok 46,59 százalékát tudhatta magáénak.

A hivatalos adatokkal párhuzamosan az Anadolu török állami hírügynökség összesítésében már 98 százalékos feldolgozottság szerepelt. Náluk Erdogan a szavazatok 52,12 százalékát, míg Kilicdaroglu a 47,88 százalékát kapta.

Az Anka török magánhírügynökség adatai szerint szintén 98 százalékos feldolgozottság mellett Erdogan a voksok 51,94 százalékát szerezte meg, Kilicdaroglu pedig a 48,06 százalékát kapta.

Ahmet Yener, a török Legfelsőbb Választási Tanács vezetője 54,47 százalékos feldolgozottságnál azt mondta, hogy Recep Tayyip Erdogan a szavazatok 54,47 százalékával vezet, Kemal Kilicdaroglu pedig 45,53 százalékkal követi őt. Ez volt az első hivatalos adat az urnazárás óta. 

Erdogan elnök az első hivatalos adatok megjelenése után támogatóinak beszédet mondott, amelyben megerősítette győzelmét, és köszönetet mondott választóinak. Úgy fogalmazott, hogy a választók újabb öt évre az ország vezetésének felelősségét ruházták rá. Beszédében az elnök LMBTQ-párti politikával vádolta meg az ellene összefogott ellenzéket és gúnyolódva köszönt el vetélytársától.

A győzelem hírére vegyes reakciók érkeztek. Orbán Viktor és Szijjártó Péter gratulált a régi-új elnöknek, Putyin szerint „természetes” eredmény született, Kilicdaroglu azonban nem ismeri el a vereségét.