Ma lett 60 éves Orbán Viktor, Magyarország jelenlegi kormányfője és a magyar történelem során a leghosszabb ideig a kormányfői tisztséget betöltő személy.

Orbán a politikai pályafutását 14 évesen, Székesfehérvárott, gimnáziumi alapszervezeti KISZ-titkárként kezdte, ahonnan egy évvel később eltávolították, mert új alapszervezetet akart létrehozni, illetve a meglévőt Kászonyi Dánielre akarta átnevezni.

Gimnáziumi évei alatt ismerte meg a nála két évfolyammal feljebb járó Simicska Lajos későbbi üzletembert, akivel sokáig baráti viszonyt ápolt. Közéleti hozzáállása saját elmondása alapján a honvédségnél eltöltött sorkatonai szolgálat ideje alatt változott meg gyökeresen, ahonnan teljesen más emberként távozott. Korábban a szocialista rendszer naiv és elkötelezett híve volt.

Alapító tagja és 1989-ig szóvivője volt az 1988. március 30-án megalakult Fidesznek. 1988 októberétől 1989 októberéig a párt országos választmányának tagja volt. 1989 nyarán az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalócsoportjában képviselte pártját. 1989. június 16-án Nagy Imre újratemetése alkalmából, a budapesti Hősök terén tartott beszédében szabad választásokat és az „orosz csapatok” kivonulását követelte, s ezzel országosan ismertté vált. 1989 nyarán, a politikai egyeztető tárgyalásokon a Fidesz képviselőjeként – az I/1. Az alkotmánymódosítás kérdései nevű politikai albizottságban – tagja volt az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalócsoportjának. A plenáris üléseken is képviselte pártját.

1990-ben a Fidesz még liberális pártként indult a választásokon és sikerült a parlamentbe jutnia. A 4 évvel későbbi választáson azonban már konzervatív pártként indulva éppen csak elérték a választási küszöböt. Ezt követően azonban – a Bokros csomagnak és a Kisgazdapárt gyengülésének köszönhetően a Fidesz a legerősebb magyarországi pártok közé került és 1998-ban kormányt is tudtak alakítani – a Független Kisgazdapárttal karöltve, akiknek sokat köszönhetett a győzelem megszerzésében.

2022-ben aztán szoros küzdelemben elveszítették a választásokat, majd 2006-ban is alulmaradt az MSZP-vel szemben, ám a 2006-os őszi események után megint a Fidesz vált az ország legnépszerűbb pártjává. 2010-ben ismételten megszerezte Orbán a miniszterelnöki széket és azóta minden választást 2/3-os többséggel nyertek.

Pártjának kormányzása kapcsán számos kritika merült fel. A 2020-as brüsszeli jogállamisági jelentés egy sor problémát tárt fel, többek közt, hogy a kormány politikai befolyást gyakorol a médiára, és a magas szinten levő államhivatalnokok által elkövetett korrupciós ügyek többnyire nincsenek kivizsgálva.

A politikai témával foglalkozó tekintélyes napilap, a Politico 2020-as cikke alapján Magyarország már nem demokrácia, míg az amerikai központú Freedom House nevű civil szervezet, amely a demokrácia helyzetének kutatásával foglalkozik, leminősítette Magyarországot, a Balkánnal (Szerbiával, Albániával) egy csoportba sorolva, megállapítva, hogy az ország tovább távolodott a szilárd demokratikus európai országoktól. A jelentés alapján 2010-2020 között Magyarország helyzete romlott a legtöbbet az európai országok között, lecsúszva a hibrid, átmeneti rezsimek közé, ahol már törékenyek a demokratikus intézmények.