Gyakorlatilag kötelező állampapír-vásárlást ír elő egyes befektetési alapok számára a kormány egy szerda esti rendeletben, de az intézkedés főként a kötvényalapokat érinti. A portfolio.hu számításai szerint a teljes befektetési alap piacon több mint 1500 milliárd forintot tesz ki az az összeg, amit kötvényben, de nem magyar államkötvényben tartanak a hazai alapok, azt viszont nehéz megbecsülni is, hogy ebből mennyi lehet a kötvény-, részvény- és vegyes alapokban. Ugyanakkor az is látszik, hogy nem a magyar államkötvények kötelező tartásán fogja „megkeresni” a magyar állam a plusz 500 milliárdot, sőt, ennél jóval több pénz is befolyhat magyar állampapírba.

A rendelet szerint a kötvényalapok, részvényalapok és vegyes alapok portfóliójában minimum 60%-nak kell lennie az értékpapírok arányának, míg a likvid alapok 20%-ának is diszkont kincstárjegyben kell tartani.

A portfolio szerint már ebből a 20%-ból meglesz az előzetesen kalkulált 500 milliárdos bevétel. Mivel jelenleg mintegy 2.860 milliárd forintot tartanak likvid eszközökben, ennek 20%-a megközelítőleg 570 milliárd forint.

A részletes kalkuláció megtekinthető az eredeti oldalon.