Emlékszel még, milyen érzéssel léptél be a terembe, amikor ő fogadott? Utólag hogy gondolod, mi mindent köszönhetsz neki? Minden bizonnyal ma már gyermeked életének része egy-egy olyan tanár vagy óvónő, akiről mindenképp érdemes pedagógusnapon megemlékezni.

Magyarországon 1952 júniusában ünnepelték először a pedagógusokat, és ebből az alkalomból, ezen a napot kiváló tanítói, tanári okleveleket adtak át, később pedig ezen a napon kitüntetésekkel jutalmazták az ország legjobb pedagógusait. 1996-ban a pedagógusok világnapján fogadta el az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a pedagógusok jogairól szóló, 150 paragrafusból álló határozatot. 

Napjainkban is megemlékezünk a pedagógusnapról, és a kistelepülésektől a nagyvárosokig az elöljárók, szülők és diákok köszöntik az ország pedagógusait. Ezen a napon a pedagógusok országos kitüntetések vehetnek át áldozatos munkájukért.

2023-ban Rétvári Bence Maruzsa Zoltánnal, a BM köznevelésért felelős államtitkárával tíz Apáczai Csere János-díjat, tizenöt Németh László-díjat, öt Brunszvik Teréz-díjat, öt Trefort Ágoston-díjat és hat Eötvös József-díjat adott át pedagógusnap alkalmából.

Apáczai Csere János-díj: Főiskolai, egyetemi oktatók számára kiemelkedő oktatási-nevelési-gyógypedagógiai munkáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységért.

Németh László-díj. Általános iskolai, szakiskolai és középiskolai oktató-nevelő munkát végző tanároknak, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan kiemelkedő munkát végeznek.

Brunszvik Teréz-díj: Kiemelkedő óvodapedagógiai munkáért, valamint az óvodapedagógus képzésben kiemelkedő munkát végző oktatók elismerésére. 

Trefort Ágoston-díj: Minisztériumi, önkormányzati és intézményi dolgozóknak, akik az oktatás érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeznek. -e. 

Eötvös József-díj: Azoknak a kiemelkedő munkát végző pedagógusoknak és főiskolai, egyetemi oktatóknak adományozható, akik oktató-nevelő munkájuk során, életpályájukkal kifejezték elkötelezettségüket a pedagógus élethivatás mellett. 

2023-ban elismerésben részesültek névsora itt található.