A Környezetvédelem Világnapját 1972. óta tartják számon világszerte június 5-én, aminek eredője az ebben az évben június 5. és 16. között Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferencia. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét.

A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét. Ehhez kapcsolódó fő konkrét célkitűzések:

  • energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása
  • a megújuló természeti források hasznosítása
  • a szemét- és hulladékképződés csökkentése
  • a környezetszennyezés megelőzése.

A 24.hu beszámolója alapján az idei jubileumi világnap kiemelt témája a műanyagszennyezés csökkentése, és felhívni a figyelmet arra, hogy minden apró lépés számít, mert együtt igenis elérhetünk változásokat.

Egyéni szinten a vállalatok, az ipar tevékenységét csak korlátozottan tudjuk befolyásolni. Amire viszont nekünk is nagy hatásunk van, az a csomagolási és élelmiszer hulladék mennyiségének és összetételének megváltoztatása. Az Eurostat adatai szerint jelenleg minden magyar 155 kg csomagolási hulladékot termel évente, melynek alig több mint fele (52,4%) kerül újrahasznosításra, a másik fele hulladéklerakókban végzi, ami a legkárosabb megoldás.