Ipari tevékenység során oldószerként használt veszélyes anyagok jelenlétét mutatta ki a talajvízben Győrszentivánon egy, a helyi civilek által megrendelt szakértői vizsgálat; az ügyet az LMP a parlament fenntartható fejlődés bizottsága elé fogja vinni – jelentette ki Keresztes László Lóránt, a testület LMP-s elnöke hétfőn online sajtótájékoztatón.    

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: az anyagok talajvízben való jelenléte természetes okokkal nem magyarázható, ezért fontos, hogy további vizsgálatok történjenek.     

Hozzátette: a hétvégén levelet írt Lantos Csaba energiaügyi miniszternek, és a további vizsgálatok mellett azt kérte, hozzanak létre figyelőkutakat, amelyekkel folyamatos lehet a monitoring, hogy kiderüljön a szennyezés oka, mértéke, forrása és felelőse.    

Kérte a minisztert, vizsgálja meg azt is, a hatóságok szabályosan, felelősségük teljes tudatában végezték-e munkájukat.     

Elmondta, az adatok megismerése után a helyi civilek közérdekű adatigénylést nyújtottak be annak érdekében, hogy kiderüljön, mely cégeknek van használati engedélye arra az anyagra, aminek a nyomait a talajvízben kimutatták.     

Keresztes László Lóránt szerint miközben a kormány folyamatosan arról beszél, mennyire szigorúak a környezetvédelmi szabályok Magyarországon, ők ezt rendszeresen cáfolni tudják. Hozzátette: amikor felhívják a figyelmet arra, hogy mit kellene a jogszabályokon változtatni, a kormány részéről elutasítást kapnak.    

Úgy látja, a győrszentiváni eset is megmutatja, hogy az egészséges környezet megóvásáról „nem elég csak beszélni a kormányzati propaganda szintjén, hanem cselekedni is kell”.    

Jenei Ferenc, az LMP Győr-Moson-Sopron vármegyei szervezetének elnöke azt közölte, a győrszentiváni civilek három ponton vetettek mintát a talajvízből és mindegyik helyen mérgező anyagokat találtak. A politikus szerint az ilyen mérések elvégzése és a folyamatos kontroll nem a civil szervezeteknek lenne a feladata.

Forrás: mti.hu

Tekintse meg Keresztes László Lóránt véleményét az akkumulátor gyárakról: