2023. június 16 és 18 között a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Kozármislenyben, a Városháza dísztermében tartja meg a 33. Hóman Bálint Numizmatikai Nyári Egyetem rendezvényét.

A három napos rendezvény programja neves előadók, numizmatikusok, régészek és gyűjtők felszólalásait is magában foglalja. A három napos ünnepségsorozatot dr. Biró Károly, Kozármisleny polgármestere és Csóka Ferenc, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete elnöke nyitja meg június 16-án, pénteken, 13:30 órakor.

„A nyári egyetem programjait úgy állítottuk össze, hogy jusson idő a magas színvonalú szakmai előadásokra éppen úgy, mint az előadások utáni hallgatói kérdésekre, és természetesen a kötetlen beszélgetésekre. Legfontosabb szempont, hogy az ország és régiónk numizmatikusai találkozzanak, szakmailag fejlődjenek, ismereteik frissüljenek, bővüljenek.” – tudtam meg a 33. Hóman Bálint Numizmatikai Nyári Egyetem létrejöttének mikéntjét Nagy Csabától, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete dunántúli titkárától.

Néhány név és előadás téma a sok közül:

  • Dr. Kálnoky-Gyöngyössy Márton, egyetemi docens,
    az MTA doktora a „Gondolatok egyik középkori pénzünk ikonográfiája kapcsán” témáról beszél.
  • Dr. Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója a „Mohácsi csatatér kutatásának legújabb eredményei címmel” tart előadást.
  • Győrffy Villiám Zsombor, a Janus Pannonius Múzeum régésze a „Kozármisleny város vicus régészeti kutatása” címmel helyi leletekről, illetve azok kutatásáról tart előadást.
  • Nagy Balázs, a Ferenczy Múzeum Centrum régésze „Egy hullámsírba veszett kincslelet története” kapcsán tart előadást a Pest vármegyei, azon belül is az érdi leletről.
  • Ács István, gyűjtő „A Zsigmond kori pénzverés megoldatlan kérdéseinek magyarázata” címmel osztja meg ismereteit.
  • Kovács Ákos, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete és a Magyar Numizmatikai Társulat tagja „A katonai szolgálati időt elismerő jelzések a Habsburg korszak hadseregében (1780-1918)” témába avatja be hallgatóságát.
  • Lang Tünde, negyedéves PhD hallgató a „Sophianae római kori fürdői” című előadásával készült a nyári egyetemi előadására.

A rendezők minden érdeklődőt szeretettel várnak programjaikra!

33. Hóman Bálint Numizmatikai Nyári Egyetem rendezői: Magyar Éremgyűjtők Egyesülete,
Magyar Numizmatikai Társulat, Kozármisleny Város Önkormányzata.

Friss információkért kattintson a bahir.hu oldalra.