Az egres vagy néhol köszméte, pöszméte vagy piszke, méltatlanul mellőzött álbogyó, ami bizony duzzad a vitaminoktól. A ribizlivel egyetemben egykor rengeteg kertben megtalálható volt, de napjaink egyre szárazabbá váló időjárása miatt, és a kiszáradó talaj miatt már csak kevés helyen találkozhatunk vele.

Ez a kellemes ízű, különleges gyümölcs mind az mellett, hogy védi a szívünket, még az agyműködésünkre is jótékony hatással van, miközben értékes tápanyagai segítenek stabilizálni a vércukorszintünket, és meggátolják a gyulladások okozta sejtkárosodást.

Az egres energiatartalma 44 kcal 100 grammonként. A gyümölcsben sok az A-, B1- és C-vitamin található. 0,8 százalék körüli a pektin, és 0,5 százaléknyi az ásványi anyag tartalma, ami áll káliumból, kalciumból, foszforból, niacinból. Ezek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen elemek, amelyek mellett citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor is található az egresben.

Értékes vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően fogyasztása segíti az emésztést, ezért  olyan népszerű az egresmártás a főtt és sült húsok mellé köretként. A belső elválasztású mirigyeinket, a szívünket, a májunkat és a vesénket is támogatjuk, ha rendszeresen esszük ezt a friss nyári gyümölcsöt.

A szépséges és egészséges, napsütötte egres

Az egres csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A szívünk egészségének védelmét a benne lévő kálium és antioxidánsok segítik elő. Utóbbiak redukálják a vérben található, olykor plakkosodást is előidéző LDL-koleszterinszintet.

Mindannyiunk legnagyobb félelme az agyműködési zavarok megjelenése, és nem csak saját magunkon, ha nem szeretteinken is. Nos, bátran ajánljuk az egres kúrát! Ma már ismert tény, hogy az agyműködési zavarok hátterében akár a túl magas vasszint is állhat. Többek között ezen a problémán is segíthet az egresben található citromsav, ami egyszerűen megállítja a vassejtek felhalmozódását, és jelentősen redukálja az olyan memóriazavarral járó betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór. Emellett ez a kellemes aromájú gyümölcs az antioxidáns tartalma miatt is hatékonyan veszi fel a harcot az időskori agyi funkciózavarok kialakulása ellen.

Az egres fogyasztásával szabályozhatjuk a szerveztünk vércukorszintjét, ezzel is távol tarthatjuk a diabétesz, a különböző szívbetegségek, a stroke, a demencia kockázatát.

A gyümölcs, a magas rosttartalmának köszönhetően tudja lassítani a cukor felszívódását, ezzel akadályozza meg a hirtelen vércukorszint-emelkedést, és az azzal együtt járó falási rohamokat, az utána következő kóros elhízást.

A másik korunk félelmetes népbetegsége a rák. Azért is ajánlatos az egres fogyasztása, mert a benne található anyagok közül a folát, a fenolos vegyületek, a C- és az E-vitamin emelkednek ki a kiváló rákellenes hatásukkal.

Fogyasztását nem késő elkezdeni, hiszen az egres június vége és augusztus közepe között érik.

Másik kedvencünk az eper is jótékony hatással van az emberi szervezetre.