Ketten meghaltak a nagy esőzések következtében: az egyik áldozatot a megáradt patak vize sodorta el, másik áldozatot pedig a hirtelen lezúduló víz egy pincerendszerbe sodorta be Gyöngyöstarjánban. A két embert nagy erőkkel keresték, de az életüket már nem lehetett megmenteni.

A katasztrófavédelem fotóján jól látható, hogy a lezúduló víz mindent vitt, ami csak az útjába került

A felhőszakadás következtében az ország több pontján is megbénult a vasúti közlekedés is. Például Ipolytarnóc és Nógrádszakál között a vasúti pályát alámosta a víz, ezért a két állomás között nem közlekedhetnek a vonatok.

A Mávinform közösségi oldalon közzétett fotója pedig a Neszmély és Süttő között helyreállított pályát ábrázolja, amelyen már ismét közlekedhetnek a vonatok.

Az alábbi vonatok helyett még pótlóbusszal kell utazn

A csütörtök esti felhőszakadást követően húsz alkalommal kérték a somogyi tűzoltók segítségét. Bolhón, a Rákóczi utcában a közeli mezőről lezúduló, nagy mennyiségű víz okozott gondot, betört egy családi házba, amelynek lakói ideiglenesen rokonokhoz költöztek. Az ár elvonulása után a víz távozott az ingatlanból. Kaposváron egy társasház pincéjében egy méter magasan állt a víz, amelyet a tűzoltók szivattyúkkal távolítottak el. Majd órákon át az egyik Füredi úti áruház parkolójában dolgoztak a kaposvári hivatásos és a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltói, megakadályozva, hogy a víz elárassza az üzletet. Iharosberényben is lakóházakba tört be a víz. Karádon és Nagybajomban sikerült a tűzoltóknak megakadályozni, hogy az utcáról befolyjon a víz ingatlanokba. Öt esetben útra és személyautóra dőlt fákat távolítottak el a somogyi egységek. 

Tolna vármegyében, Dombóváron garázsokat, alagsort és kazánházat öntött el a csapadékvíz tegnap késő este. A helyi hivatásos tűzoltókat négy dombóvári, további egy kapospulai utcába riasztották, ahol szivattyúk segítségével távolították el az esővizet. 

Három ember kért segítséget a tűzoltóktól pénteken hajnalban Rábagyarmatnál, mert a Rába folyó egyik szigetén rekedtek. A túrázók megálltak pihenni, ám a vízszint hirtelen emelkedése miatt nem tudták biztonságosan elhagyni a szigetet. Segítségükre a körmendi és a szentgotthárdi hivatásos egységeit, valamint a Vas vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzoltóit riasztották. A tűzoltók dugólétrák és kötelek segítségével egy hidat alakítottak ki a sziget és a part között, majd azon átsegítették a túrázókat, akiket átadtak a mentőknek. Szerencsére egyikük sem sérült meg.

Veszprém külterületén egy fa a kerékpárútra dőlt, a veszprémi hivatásos egység távolította el. A balatonfüredi Béke utcában egy fa ága lehasadt. A helyi önkormányzati egység avatkozott be. A márkói Galagonya utcában az esőzés miatt egy nagy méretű medence szerkezeti fala megdőlt. Az épület pincéjét, ivóvíz- és szennyvízellátását, valamint a lakóépületet veszélyeztette. A veszprémi hivatásos tűzoltók támaszrendszert építettek, ezzel elhárították az omlásveszélyt.

Forrás: katasztrofavedelem.hu, Mávinform