Az élet sokszor hoz meglepetést számunkra, és néha bizony a postaládán keresztül. Pontosan ez történt Kellényi Györgyék családi házánál is Kozármislenyben, de nem a szokásos módon. A múlt hónap közepén ugyan is igen csak meglepődött a házigazda, mikor benyúlt a postaládába, és levél helyett egy pihe-puha madárfészket talált.

Kellényi Györygy és a védelme alatt álló postaláda

BaHír: Mikor fedezted fel a postaláda bérlőit?

Kellényi György: Új lakótársunk 2023. május 14-én kezdett fészket építeni a postaládánkban. Egy cinke pár úgy döntött, hogy a mi postaládánk a legalkalmasabb összkomfortos lakás a családalapításhoz. Nem is várt sokáig az ifjú pár a családalapítással.

Egy történet kezdete

BaHír: Mi volt az első reakciód?

Kellényi György: Gyorsan kitettem a postásunk számára egy figyelmeztető írást, hogy még csak véletlenül se zavarja meg a meghitt családi fészekrakást. Közöltem vele, hogy: „Minden tiltakozásunk ellenére egy madárka elfoglalta a postaládát. Kérnénk, a küldeményeket a műanyag csőbe helyezze, amíg a madárkák ki nem repülnek.”

A fészekké lett postaláda

BaHír: Elhivatott természetvédőként élsz, vagy csak megkapott a madár mama igyekezete?

Kellényi György: Nem vagyok egy igazi, megszállott természetvédő, de a Zöld Város Kozármisleny gondolat nagyon megfogott. Egészségügyben dolgozó családban nőttem fel, a feleségem is orvos, én magam klinikai elektrofiziológiai szakasszisztensként dolgozom a siket betegekért. Mi az életünket tettük fel az élet megkülönböztetett védelmére, és ez alól egy madárcsalád sem lehet kivétel.

Hét éhes kis csőröcske, egy postaládában

BaHír: Milyen madár költözött be hozzátok?

Kellényi György: Széncinege család birtokolja a postaládánkat ingyenes albérlőként.

BaHír: Mikor már kirepültek a fiókák, fogsz kitenni eledelt, hogy a közeledbe maradjanak, hiszen már szinte „családtaggá” vált nálatok a madárcsalád?

Kellényi György: A madáretetést már évek óta csináljuk télen, a hideg időben. Ilyen jó időben nem kell etetni a madarakat, ráadásul, amíg a kis madárfiókák nem tudnak repülni addig, 7 nyomós oka is van a széncinege párnak, hogy nálunk maradjanak.

BaHír: Mit nyújtott a számodra ez a nem mindennapi élmény?

Kellényi György: Háromunokás nagypapaként mindenképpen az élet, és a természet, és az anyaság egy újabb csodájának a bizonyosságát.

Kellényi György videót is készített arról hogy a széncinege anyuka hogyan védi a fiókáit, amelyet IDE kattintva tekinthet meg.