Az LMP azt követeli, hogy a kormány függessze fel a nemzeti akkumulátor stratégia végrehajtását. Készítsen ahhoz stratégiai környezeti vizsgálatot, mindezt bocsássa társadalmi vitára, majd annak lefolytatása után tárgyalja meg a stratégiát az Országgyűlés! – mondta hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke.

Schmuck Erzsébet kijelentette: a stratégiát két éve fogadta el a kabinet, társadalmi vita és az  Országgyűlés véleményének kikérése nélkül. Célja, hogy az ország akkumulátorgyártó nagyhatalommá váljon – mondta az ellenzéki politikus, aki szerint azonban a terv végrehajtása inkább akkumulátorgyarmattá tenné Magyarországot.

A kabinet eddig öt gyárról beszélt, amelyek közül kettő már üzemel – emlékeztetett. A külgazdasági és külügyminiszter azonban hétvégén egy hatodikról is említést tett – sérelmezte.

Schmuck Erzsébet szerint a kormány nem veszi figyelembe, hogy az ország különösen kitett az éghajlatváltozás hatásainak. Az üzemeknek hatalmas a vízigénye, de a területigénye is, és jellemzően mezőgazdasági területeken létesülnek.

A politikus azt mondta: néhány évtizeden belül ez már az élelmiszertermelést is veszélyeztetheti.