Júniusban már megjelennek a hazai gyümölcsök is végre a piacokon. Az eper és a cseresznye után itt a következő ragyogóan piros tavaszi gyümölcsünk a meggy.
Friss fogyasztása igazán egy vitaminbomba a szervezetünk számára, de a téli tartósítása sem kíván ördögi ügyességet, bárki bátran hozzáfoghat.
A külső megjelenésében nagyon is a cseresznyére hasonlító meggy vitamin és ásványi anyag tartalma hasonló a rokonához. A vérvörös meggy kiváló B-vitamin, és C és A-vitamin forrás. Magas kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor és cink tartalommal bír.
Nézzük az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait:
1, A felsorolt vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően remek öregedést gátló antioxidáns anyagokból nagy mennyiség van a meggyben.
2, A meggy fogyasztás óriási előnye hogy segíti a méregtelenítést és az emésztést, és mellette  közel 10-szer annyi A-vitamint tartalmaz, mint a cseresznye.
3, A megy remekül illik a fogyókúrás étrendekbe, mert a szerves savat tartalma mellett kiváló vitamin és ásványi anyag forrás.
4, Magas káliumtartalma a szív működésének szabályozásában segít, de a vérnyomás és a vércukorszint normalizálásában is részt vesz.
5, A meggyben megtalálható szerves savak jelentős szerepet játszanak az erek tisztításában. Segítik az anyagcserét, a máj és a veseműködését, így a méregtelenítésben is a segítségünkre siet. Ezt jól kiegészíti, hogy segíti a vitaminok felszívódását.
6, Jelentős A-vitamin tartalmának köszönhetően tisztítja az orr nyálkahártyáját. Jobb látáshoz segít, és az immunrendszer működését is támogatja.
7, Meggyben megtalálható a teljes értékű B-vitamin. Gazdag B1 és B2 vitamintartalma az emésztést és a fehérjék felszívódását segíti.
8, C és A-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír.
A háziasszonyok nem csak a friss gyümölcs ízletes zamata miatt kedveli, de kiváló alapanyag levesnek, főzeléknek, köretnek, desszertekhez, befőttnek, jamnak, és aki ezekben megfáradt az remek karácsonyi meggylikőrt készíthet.
Íme, a recept:
2 kg cigánymeggyet magjával együtt nyomkodjunk enyhén össze, tegyük egy öt literes üvegbe és adjunk hozzá 1 kg kristálycukrot és fél liter tiszta alkoholt. Többszörös kevergetés után karácsony előtt szedjük ki belőle a magokat, és máris kész a finom karácsinyi meggylikőr.