Korábban is írtam azokról a Szerepjáték-könyvekről, amelyek megjelentek Magyarországon. A 80-as, 90-es években volt ezeknek a fő szezonja, ám úgy néz ki, hogy a 2020-ban kezdődő reneszánsz még nem ért véget, ugyanis az elmúlt években számos ilyen kaland jelent meg, és ha nem is extrém nagy példányszámban, de azért van igény ezekre a könyvekre.

A most megjelent könyv számomra is különleges, ugyanis a lektori munkában és a próbajátékban is részt vettem, tehát egy nagyon kis részben magaménak érzem. Ráadásul nagyon sok idő telt el a történet megírása és megjelenése között. Mannász Viktor Gyíkbőrben című kalandja ugyanis több mint 15 éve elkészült és a Harcos Képzelet sorozatban megjelent volna, csak a sorozat megszűnt, mielőtt a kötet nyomdába kerülhetett volna.

A történetben alapjáraton egy idős varázsló karakterét alakítjuk, aki ellen „merényletet” követnek el. Átváltoztatják gyíkemberré majd ártatlanul megvádolva egy gyilkossággal egy másik birodalomba száműzik. A küldetésünk, hogy visszatérjünk és bosszút álljunk azon a személyen, aki ezt tette velünk. Eközben azonban meg kell tanulnunk az új testünkben élni, és meg kell őrizni az önképünket is.

A történet a 15 évvel ezelőtti tartalmához képest azért sokat változott. Azontúl, hogy más világba helyezték a kalandot, érezhető a célcsoport változása is: a Harcos-Képzelet kaland kifejezetten gyerekeknek készült annak idején, de ma már a gyerekeket kevésbé lehet bevonni egy ilyen hagyományos játékba, a mai célcsoport leginkább azok a ma már 30-as, 40-es éveikben lévő felnőtt emberek, akik gyerekként szerették ezeket a kalandokat. Ennek megfelelően van benne néhány szerelmi, kissé erotikus tartalmú megjegyzés is, ami korábban nem volt jellemző. De a kaland maga nagyon pörgős, tartalmas, és abszolute visszahozza a régi emlékeket.

Mannász Viktornak nem ez az első ilyen tematikájú műve. Még 2007-ben jelent meg a Hit nevében című kalandja a Harcos Képzelet kötetek között, ami kifejezetten jó kritikákat kapott (bár nekem nem volt a kedvencem, mert nagyon sok döntésünknek nem volt igazán következménye, mindig ugyanaz történt). Személyes véleményem, hogy ez a kaland annál lényegesen erősebb lett, több izgalom, és váratlan fordulat gazdagítja. Aki a Hit Nevében-t szerette, az ezt imádni fogja. A játékmechanikája picit bonyolultabb az átlagosnál, így aki most ismerkedik a játékkönyvekkel, annak nem ezt ajánlom (erre a célra a Chaméleon Comix által nemrégiben megjelentett Viharkristály tökéletes), de aki már jobban benne van, annak garantáltan feledhetetlen élmény lesz.

Maga a kaland a Vindgardia Hősei sorozat gondozásában jelent meg, a belső képek Szendrei Tibor munkáját dicsérik.

A könyv egyelőre a Mr. Sci-FI & Fantasy facebook-oldalon rendelhető meg, de hamarosan viszonteladókhoz is eljut.