Új lakásrendeletet alkotott keddi rendkívüli ülésén a pécsi önkormányzat közgyűlése.   

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelet – a helyhatóság korábbi közleménye szerint – „gyökeres változásokat” hoz a lakásgazdálkodásban.    

A napirendi pont előterjesztőjeként Nyőgéri Lajos (MSZP), az ellenzéki vezetésű település alpolgármestere közölte: a rendelet megalkotását hosszú és alapos társadalmi egyeztetés előzte meg, az új szabályozás célja, hogy „kiszámíthatóságot, átláthatóságot és rendet teremtsen”.   

Az új rendelet pontosítja a döntéshozók hatásköreit, az adatkezeléssel kapcsolatos szabályokat.

A jogszabály értelmében  kizárólag határozott idejű lakásbérleti szerződéseket köt majd az önkormányzat. Új szabály, hogy a piaci alapú mellett a költségelvű és a szociális alapon bérbe adott lakások esetében is minimális jövedelmi feltételeket állapít meg az önkormányzat – mondta.    

Csizmadia Péter, a közgyűlésben ellenzékben lévő Fidesz városházi frakciójának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az új rendelet működésképtelen lesz, mert nem önfenntartó.    

A lakásállomány színvonalának szinten tartását, korszerűsítését a bérlők által befizetett – a rászorulók jelképes és a tehetősebbek magasabb összegű – bérleti díjából kellene fedezni. A piaci bérlőrétegtől érkező bevételek ezt nem fogják lehetővé tenni – mondta.    

Azt javasolta: napolják el a döntést, és az önkormányzat vonjon be új, piaci alapon kiadható ingatlanokat a városi lakásállományba, hogy azok kiadásából fedezzék a szociális alapú rendszert.  

A közgyűlési többség az elnapolási javaslatot elutasította, és a rendelet megalkotásáról szóló előterjesztést megszavazta.

Forrás: mti.hu