DÖBBENET: Akkumulátorgyártásból származó hulladékot tárolnak ILLEGÁLISAN egy Pest megyei település ipartelepén.

Ikladon, a helyszínen jártam. – tette közzé tapasztalatait dr. Keresztes László Lóránt,  országgyűlési képviselő, a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke.

Keresztes László Lóránt egy megkeresés nyomán, csütörtökön járt a telephelyen, éppen egy nappal azt követően, hogy a rendőrség és a katasztrófavédelem is kivonult. Amit az országgyűlési képviselő a helyszínen tapasztalt, és amit a bejárás óta tud, azt közzé is tette.

„Az elhagyott ipartelepen lévő raktárak közelében erős, vegyszerek jelenlétére utaló szagot éreztem. A terület nincs bekerítve, figyelmeztető jelzéseket nem láttam. A telephelyen többekkel találkoztam, akik elmondták, hogy információik szerint a raktárban jelentős mennyiségű hulladék van, aminek köze van az akkugyártáshoz.” – sorolja a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke a Facebook oldalán.

A helyszínen megkérdezettek arról is beszámoltak, hogy jelentős a kamionforgalom, amit ottjártakor Keresztes László Lóránt is megtapasztalt, mivel egy kamion éppen akkor érkezett a telephelyre.

„Helyben olyan információt kaptam, miszerint a telephelynek nincs (vagy lejárt) a működési engedélye.” – sorolja a tapasztaltakat.

„A Katasztrófavédelemtől telefonon kértem tájékoztatást, de (telefonon) semmilyen információt nem adtak át, ezért írásban is megkeresem őket ismét, amint a Belügyminisztériumot is.” – olvasható Keresztes bejegyzésében.

Az Átlátszó által leközölt írás megjelenését követően az önkormányzat a következő közleményt adta ki:

„Iklad Község Önkormányzata a sajtóban megjelent illegális veszélyes hulladékkal kapcsolatos hírekre az alábbiakban reagál: Miután az önkormányzat tudomására jutott a szóban forgó területen lévő anyagok kétes származása, a jegyző a hatáskörébe tartozó lépéseket megtette, a katasztrófavédelemmel történő, többszörös egyeztetések után a telephely engedélyt a birtokában lévő hivatalos dokumentumok alapján visszavonta, a céget a tevékenység végzésétől eltiltotta. A jelenleg kialakult helyzet megoldására a rendőrség és a katasztrófavédelem rendelkezik hatáskörrel. Az önkormányzat a hatóságok munkáját továbbra is mindenben segíti. Iklad Község Önkormányzata”

„A legfontosabb, hogy tisztán lássunk az ügyben, ezért (1) az illetékes hatóságoknál kérek részletes tájékoztatást, (2) és mivel több információ és jel utal szabálysértésekre, feljelentést teszek.” – közölte egyértelműen szándékait az ügy kapcsán dr. Keresztes László Lóránt.