A cseh nemzeti televízió szerdai adásában bejelentette: elhunyt a XX. századi cseh irodalom legismertebb alakja, Milan Kundera. Legismertebb művei a számtalan nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége, illetve a Tréfa. Az író-költő 94 éves volt.

Apja, Ludvík Kundera (1891–1971) híres zongorista, zenetudós volt. Milan Kundera 1929. április elsején született Brnóban, az egyetem előtt kétkezi munkásként és dzsessz-zenészként dolgozott. A prágai Károly Egyetemen zenetudományt, irodalmat, filmművészetet és esztétikát hallgatott. Elsősorban a reneszánsz nagyjai, Boccaccio és Rabelais, a huszadik századi írók, gondolkodók közül pedig Musil, Gombrowicz, Broch, Kafka és Heidegger munkássága volt rá nagy hatással.

1948-ban sok értelmiségihez hasonlóan lelkesen csatlakozott a kommunista párthoz, de miután tiltakozott a pártban kialakuló személyi kultusz ellen, 1950-ben kizárták. Miután 1952-ben diplomázott, a Prágai Film és Előadóművészeti Akadémián világirodalmat tanított. 1956-ban újra belépett a kommunista pártba.

Irodalmi pályafutása költőként indult. Az ötvenes években megjelent három verseskötete meg is hozta számára az elismertséget. Első regénye, a Tréfa, melyben a sztálinizmus visszásságaival foglalkozott, 1965-ben látott napvilágot. A regény ifjú hőse, Ludvík Jahn tréfából egy képeslapot küld kedvesének, melyen többek közt Trockijt élteti. Csehszlovákia ortodox pártvezetése azonban nem ismerte a tréfát: Ludvikot kizárták a pártból, kirúgták az egyetemről, karrierje derékba tört. Regényével Kundera hatalmas botrányt kavart, és a párt tett is róla, hogy a regény ne lehessen elérhető.

Kundera jelentős szerepet vállalt az 1968-as prágai tavasz eseményeiben is, így a bukás után ő sem kerülhette el hőse sorsát. Kizárták a pártból, elbocsátották állásából, eltiltották a tanítástól és nem is publikálhatott.

Második regénye, Az élet máshol van (1973) a publikációs tilalom miatt Párizsban jelent meg francia nyelvű kiadásban. Kundera művében a kelet-közép-európai társadalmakat elemzi. A regény főhősének életével és halálával Kundera egy szerencsétlen sorsú, hazugságban felnőtt generáció életét szimbolizálja.

1975-ben Franciaországba emigrált, ahol a rennes-i egyetem vendégprofesszora lett. Ekkor látott napvilágot a még 1972-ben Csehszlovákiában írt Búcsúkeringő című regénye. 1979-ben A nevetés és felejtés könyve című regénye miatt megfosztották cseh állampolgárságától. A lét elviselhetetlen könnyűsége 1982-ben jelent meg, amivel végleg elérte a világhírnév. 1993-tól nem is írt már cseh nyelven, utolsó regénye, A jelentéktelenség ünnepe 2014-ben jelent meg.

1981 óta francia állampolgár, feleségével, Vera Hrabankovával Párizsban élt.

Kép: Wikipedia